Jonas Sjöstedt: ”Mitt mål är att inte flyga alls under valrörelsen”

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2018-02-08

V-ledaren Jonas Sjöstedt tänker inte flyga en enda gång under valrörelsen. Han tar tåget.

I en intervju med Aftonbladets Lena Mellin avslöjar han också vem han tar råd av – ofta flera gånger om dagen.

I morgon, fredag, inleds Vänsterpartiets kongress där partiet ska lägga fast den politik de ska gå till val på, bland annat nya skatter på förmögenheter och arv och en grön investeringsbank.

Vi träffar Jonas Sjöstedt i riksdagen – och möter en person som avstår från både egen bil, flygresor och, så ofta det går, även kött.

De ekonomiska klyftorna ökar i Sverige och har i modernt aldrig varit lika stora som nu. Är det ett bra betyg till Vänsterpartiet som samarbetar med regeringen?

– Vi samarbetar om budgeten. Och det som gjorts som går åt rätt håll, som minskar klyftorna, kommer till stor del från oss. Stöd till ensamstående föräldrar, höjt bostadstillägg för pensionärer, satsningar på välfärden och så vidare.

– Men så fort vi föreslår att de som tjänar mycket pengar på att ha pengar, på kapitalinkomster, ska betala så säger Socialdemokraterna nej. Det är Sveriges ödesfråga, att vi har en så katastrofal ojämlikhet.

2005 levde tio procent av befolkningen på låg ekonomisk standard. Den senaste siffran är 13,3 procent. Vad säger du?

– Det kräver stora reformer. Bland annat rätt att jobba heltid, ett nytt pensionssystem och göra det billigare att vara med i facket.

Vänsterpartiet är feministiskt och nu anklagar flera kvinnliga riksdagsledamöter partiet för att vara toppstyrt av män. Har de rätt?

– Nej. Det är vi som har fått igenom en rad feministiska reformer i politiken, vi har kvinnlig majoritet på varje nivå. Det har inget annat parti.

Men något måste det väl ligga i kritiken när den kommer från flera håll?

– Om man granskar det vi är, och den politik vi för, har vi en tydlig feministisk politik och en mycket god kvinnlig representation. Men det kan så klart utvecklas mer.

I går låg det fem bilder på er hemsida. En av dem föreställde en kvinna, tre av dem var på dig. Ska det se ut så?

– Det varierar. Sedan har vi ett bekymmer som kommer att gå över, att Ulla Andersson (ekonomisk talesperson, red:s anmärkning) har varit sjuk men hon kommer snart tillbaka.

Wiwi-Anne Johansson och Rosanna Dinamarca har lämnat eller ska lämna riksdagen. Vad säger du om det?

– Bägge har ju varit med väldigt länge i politiken. Rossanna har suttit 15 år i riksdagen och 10 år i partiledningen. Även om det är tråkigt att hon lämnar är det inte märkligt att hon funderar på att göra något annat.

#metookampanjen dominerade debatten i höstas. Vilka konkreta åtgärder bör den leda till?

– Det kräver skärpt lagstiftning om sexualbrott, om samtycke och oaktsamhet. Men också om straffsatser. Man ska också öka anställningstryggheten. Det är ingen slump att i otrygga jobb kan män använda sin makt mot kvinnor på det här sättet. Och bättre undervisning i skolan om sex och samlevnad.

Jag är en av SJ:s trognaste kunder. Jag flyger sällan och åker massor med tåg”

En av dina företrädare, Gudrun Schyman, ska inte flyga under valrörelsen. Tänker du också stanna på marken?

– Jag hoppas slippa flyga under valrörelsen, det är mitt mål. Men jag vågar inte lova det till hundra procent, det kan hända att jag måste flyga någon gång. Vi har ju väljare i Norrlands inland också.

– Jag är en av SJ:s trognaste kunder. Jag flyger sällan och åker massor med tåg.

Hur tar du dig till sommarstugan i trakten av Umeå?

– Dit åker jag nattåg.

Varför avstår du från att flyga och åker tåg i stället?

– Av miljöskäl. Flygandet måste gå ner om vi ska klara klimatet. Och då är det vi som reser mycket som är viktigast, inte den som flyger en gång per år.

Vad gör du mer för klimatet?

– Jag bor så till att jag inte behöver en bil. Jag åker mycket kollektivt och cyklar mycket. Jag försöker att dra ner på köttkonsumtionen och det får jag hjälp med genom att jag har en dotter som numera är vegetarian.

Dina företrädare är antingen döda eller har lämnat Vänsterpartiet. Vilka vänder du dig till när du vill få råd?

– Den person som står mig absolut närmast är Ulla Andersson. Vi kan prata flera gånger om dagen och har ett fint och kreativt utbyte av varandra. Jag vet inte hur många reformer som vi fått igenom i budgetsamarbetet med regeringen som börjat med att hon ringer till mig och säger ”jag tror att jag har en idé”, vad tror du om gratis glasögon till barn, vad tror du om CSN-lån för att ta körkort?

Har du någon kontakt med Lars Ohly?

– Nej, det har jag inte. Det är främst med andra jag diskuterar politik.

Det har blivit en kapplöpning i politiken om hårdare tag mot brottslingar och fuskare. Hur påverkar det V?

– Vi blir en annorlunda röst. Vi kommer att prata om jämlikhet, om reformer om saker som kan ge människor hopp. Det är nödvändigt med fler poliser och effektivare utredningar. Men det är också nödvändigt att göra något åt trångboddhet och dåliga skolor. Vi är ganska ensamma att prata om sådana frågor.

Hur beskriver du förhållandet mellan er och S?

– Vi har ju blivit mer olika varandra. Socialdemokraterna beskriver sig själva som ett mittenparti idag och vill regera med borgerliga partier. Vi tror inte att det går att bygga jämlikhet på det viset.

– Men vi har varit bra på att förhandla med varandra och komma överens.

Vad skulle få dig att fälla en S-regering?

– Vi utgår inte från det. Men vi har varit noga med att säga att förutsättningen för budgetsamarbetet är att det görs något åt vinstjakten i välfärden. Nu läggs förslaget fram, det har varit viktigt för oss.

– Och vi har varnat regeringen för att röra strejkrätten. En enda gång har V fällt en S-regeringen och det var när man rörde konflikträtten (1990). Det har vi gjort för att de inte ens ska lägga fram ett förslag om det.

Vill du fortsätta samarbetet med S och MP även efter valet?

– Det ska vi diskutera på kongressen. Men det verkar vara stor enighet om att vi är öppna både för att sitta i en regering och för ett budgetsamarbete.

Vad säger du om ett eventuellt regeringssamarbete mellan S, C och L?

– Det ökar ojämlikheten i Sverige.

Stopp för vinster i välfärden var er främsta valfråga för fyra år sedan. Det gav ett blygsamt stöd, 5,7 procent. Ändå tänker ni göra om det. Varför?

– Det är en av flera valfrågor.

Vilken är den viktigaste frågan på kongressen enligt dig?

– Valplattformen med alla dess reformförslag för ökad jämlikhet. Sverige var en gång världens mest jämlika land, det går att ta sig dit igen.

I morgon är det sju månader kvar till valet. Hur går det?

– Jag tror det blir en väldigt hård valrörelse, att de rödgröna partierna blir klart större än de borgerliga partierna och jag hoppas vi med det får en regering utan dem.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Det här är Jonas Sjöstedt

Namn: Jonas Sjöstedt.

Sysselsättning: Ordförande i Vänsterpartiet, riksdagsledamot.

Ålder: 53 år.

Familj: Hustru och tre barn.

Inkomst: 65 400 kr/mån. Betalar drygt tio procent av lönen till partikassan.

Aktuell: Inledningstalar på Vänsterpartiets kongress i morgon.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.