Erik Ullenhag hoppar av – gratulerar Sabuni till nytt uppdrag

Bara en kandidat återstår nu i kampen om att bli Liberalernas nya partiledare

Publicerad 2019-06-25

Erik Ullenhag hoppar av kampen om att bli partiledare för Liberalerna.

Det meddelar han i dag i en debattartikel på Aftonbladet.

Ullenhag passar också på att gratulera Nyamko Sabuni, som ser ut att väljas till ny L-ledare på fredag.

I debattartikeln redogör Erik Ullenhag både om varför han valde att ställa upp som kandidat till att ta över efter Jan Björklund – men också om varför han nu väljer att hoppa av.

”Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur.” skriver han om sitt beslut.

Gratulerar Sabuni

Ullenhag skriver att det har varit väldigt kul att resa runt i landet och kampanja tillsammans med Sabuni och Johan Pehrson, som hoppade av häromdagen.

”Tack också till alla er som stöttat och trott på mig. Det känns ledsamt att vi inte fick tillräckligt stöd för att göra denna resa tillsammans.” skriver han och tillägger:

”Tack till Nyamko Sabuni och Johan Pehrson för viktiga diskussioner runt om i Sverige. Och grattis Nyamko – jag önskar dig all lycka till med ett svårt men mycket viktigt uppdrag.”.

Erik Ullenhag

Chockad över tonläget

I debattartikeln skriver Erik Ullenhag också om att den hårda tonen i sociala medier, ibland också mellan partikamrater, har ”chockat” honom. I ett medskick till sitt parti skriver han:

”Själv har jag blivit anklagad för allt från att vara för hedersförtryck och extremism, till att ha som grundidé att
förstöra det Sverige jag är så stolt över. Tonen är hård och det gör mig särskilt bekymrad att jag också mött en väldigt tuff ton mellan partikamrater.

Kom ihåg – våra partivänner är inte våra fiender. Inte heller andra partier är våra fiender.”

Nyamko Sabuni väntas väljas till ny partiledare vid Liberalernas extra landsmöte i Stockholm på fredag. Hon har stöd av en majoritet av L-distrikten och valberedningen har också förordat henne som nästa partiledare.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!