Oro i Lund efter coronasmitta: Lärare och studenter hålls isolerade

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Oron sprider sig i Lund efter att en student insjuknat i corona.

Sjukvården har bett studenter och lärare att isolera sig – andra har självmant valt att fly studentkorridoren och ta in på hotell.

”Som ni vet har jag fått coronaviruset...jag hoppas inte detta orsakar er någon skada”, skriver mannen i en Facebook-grupp till korridorkompisarna.

Den smittade mannen är student på naturvetenskapliga fakulteten i Lund och insjuknade i helgen. I går bekräftade Region Skåne att han är coronasmittad.

Mannen är 25 år och bor i en studentbostad i Lund. I en sluten Facebookgrupp där studenter i mannens korridor kommunicerar med varandra skriver mannen att han började känna sig dålig i lördags.

Han uppmanar korridorkompisar att ta kontakt med sjukvården.

”Jag försökte stanna i mitt rum men jag kan ha mött någon av er i köket eller hallen” skriver mannen.

Han tillägger att han inte känner sig speciellt sjuk och inte heller är orolig.

Henrik Krantz, vd på AF-bostäder där mannen bor, bekräftar att en hyresgäst är smittad.

– Smittskyddsenheten sköter kontakt med eventuellt smittade, det gör inte vi, säger han.

Foto: TT
I ett meddelande på Facebook skriver den smittade mannen till sina korridorskompisar.

”Alla i Lund är oroliga just nu”

Tidigare under lördagskvällen besökte mannen vänner som bor på Kalmar nation i Lund. Två personer som bor där har efter inrådan från sjukvården isolerat sig.

– Alla i Lund är oroliga just nu, så är klimatet i hela stan. Det är viktigt att vi förstår hur allvarligt det är, samtidigt som vi inte drabbas av panik, säger Peter Hagen, kurator på Kalmar nation.

Även en lärare som hade kontakt med mannen i fredags har på inrådan från sjukvården isolerat sig i hemmet.

– Han är symtomfri och det finns inget som tyder på att fler studenter skulle vara smittade, säger Sven Lidin, dekan vid naturvetenskapliga fakulteten.

Har tagit in på hotell

En annan som Aftonbladet har varit i kontakt med har valt att ta in på hotell för att inte riskera att bli smittad.

En kvinna som självmant valt att isolera sig efter att ha träffat mannen skriver i en Facebookgrupp att hon umgicks med mannen i lördags när han förmodligen var smittad.

”Jag har inga symtom men sjukhuset ringde mig och bad mig att hålla mig isolerad i 12 dagar.”

Hon skriver vidare att hon inte tror att hon smittar, men att sjukvården vill ta det säkra före det osäkra.

Var på fest på nationen

I förra veckan var mannen på en pubkväll som Kalmar nation anordnade, där runt hundra personer deltog. Men det var flera dagar innan han kände symtom, enligt information kurator Peter Hagen fått.

Region Skåne vill inte kommentera mannens tillstånd utan hänvisar till patientsekretess.

”Smittskydd Skåne arbetar nu med smittspårning för att förebygga vidare smittspridning. Det handlar om att identifiera personer som har varit i nära kontakt med patienten med covid-19 och därmed riskerar att ha smittats. De som är berörda kommer att bli kontaktade.” skriver Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne.

Vännen: Han mår bra

Mannen insjuknade efter en vistelse i norra Italien. Han vårdas på Skånes universitetssjukhus i Lund. En vän till honom, som har löpande kontakt, säger att han mår bra:

”Så fort symtomen avtar och han visar negativt på två provtagningar kommer han kunna lämna sjukhuset. Han säger att han mår bra och knappt har några symtom. Han räknar med att kunna lämna sjukhuset inom en vecka.”

Foto: Mikael Risedal/Lunds universitet
Universitetshuset i Lund.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM