Här är Moderaternas nya logga

Uppdaterad 2019-04-15 | Publicerad 2019-04-05

KARLSTAD. Moderaterna byter partilogga.

Ljusblåa ”Nya Moderaterna” slopas och ersätts av det klassiskt bulliga M:et som användes på Gösta Bohmans tid och framåt.

Dessutom slutar man kalla sig ”Nya Moderaterna” utan nöjer sig med Moderaterna.

På M:s Sverigemöte i Karlstad presenterade Ulf Kristersson partiets nya logga i slutet av sitt tal. Det handlar om en återgång till det klassiska ”M:et” som partiet använt i olika omgångar sedan 1970,

Det innebär också att partiet nu slutar kalla sig ”Nya Moderaterna” och nöjer sig med Moderaterna. Den nygamla loggan känns igen. Första gången det användes var 1970, då i en röd variant. Då var Gösta Bohman partiledare.

Den kända loggan från början av 2000-talet skrotas därmed. Den blev en del av starten för Fredrik Reinfeldts omgörning av partiet där man också kallade sig "Sveriges arbetarparti".

Den nya loggan är en del i Kristerssons arbete med att göra om partiet i ett nytt politiskt läge. I sitt tal sa han

– Inte som mörkblå eller ljusblå. Inte som nya eller gamla. Inte som liberala eller konservativa. Vi är ju allt det – också. Men först och främst är vi Moderaterna. Förenade i en bred kyrka av gemensamma värderingar och gemensam förmåga till förändring. Den nya resan kräver respekt för vad som har tagit oss hit. Och den kräver mod att förändra det som inte längre duger. Det kräver en ny modell för Sverige.

”Uppdaterar ikonisk logga”

På en efterföljande presskonferens utvecklade Kristersson kring den nya loggan. Han slog fast att det efter 15 år var rimligt att slopa ”Nya”.

– Vi uppdaterar en ikonisk logga sedan tidigare. Med det försöker vi säga att vi både tar med oss de framgångsrika epokerna på 70-, 80- och 90-talet när vi liberaliserade Sverige. Men också den framgångsrika epoken med Nya Moderaterna och Alliansen där vi stod för arbetslinjen och de genomarbetade reformerna.

Kristersson säger att man i loggan vill ”knyta ihop partiets egen säck” i ett nytt politiskt läge. Man gör det med parollen ”Den nya svenska modellen”.

– Det är vårt sätt att säga att vi har ett stolt arv att falla tillbaka på. Men nu måste vi förnya Sverige för vi har nya problem. Det handlar om att se vad vi gjort historiskt som är riktigt bra och vilka misstag vi gjort.

I Kristerssons tal slog han också fast att partiet nu lanserar ett stort arbete med att ta fram ny integrationspolitik, det område man identifierat som den stora framtidsfrågan.

Ny integrationspolitik

En integrationskommission tillsätts, som ska arbeta fram nya förslag.

I direktiven slås fast att den tidigare integrationspolitiken varit feltänkt, då den fokuserat på att ”både invandrare och infödda ska integreras i ett nytt multikulturellt samhälle”.

– Det är en lite konstig idé att den som kommer hit ska anpassa sig lite till Sverige och Sverige ska anpassa sig till den som kommer. Det har aldrig fungerat, det vet alla. Kommer man till ett nytt land måste man själv lära sig det nya landet. Det nya landet kommer inte inte anpassa sig till den som är ny.

– Då måste man lära sig svenska språket och komma in på arbetsmarknaden. Man måste lära sig vilka lagar och regler och värderingar som finns i det här landet om man ska bli framgångsrik. Där har Sverige lurat människor.