Fridolin och Miljöpartiet övervägde att lämna regeringen

Publicerad 2019-04-24

MP:s språkrör Gustav Fridolin har rykt ihop rejält med Stefan Löfven i regeringssamarbetet under åren.

Flera gånger har han övervägt att hoppa av helt – och ta sitt parti med sig.

– Det har funnits tillfällen då jag verkligen har fört den diskussionen, både med mig själv och med mina närmaste i partiledningen, säger Fridolin.

Nästa helg samlas Miljöpartiet för kongress i Örebro, bland annat för att välja ett nytt språkrör efter Gustav Fridolin och en ny partisekreterare efter Amanda Lind, nu kulturminister.

Partiet kan summera sin första mandatperiod som regeringsparti, detta i samarbete med Socialdemokraterna, och också början på en ny period där även Centerpartiet och Liberalerna utgör underlaget.

Fridolin meddelade i oktober att han inte ställer upp för omval till språkrör, och därmed lämnade han också sitt uppdrag som utbildningsminister när den nya regeringen tillträdde i januari.

Övervägt avhopp

Men det hade kunnat ske tidigare än så, avslöjar han nu i en intervju med Aftonbladet.

Fridolin medger att han har tvingats överväga både sin egen och partiets medverkan i regeringen – flera gånger. Samarbetet med S har gnisslat rejält ibland och konflikterna har handlat om allt i från flyg och vägar till vapenexport och flyktingpolitik.

– Det har funnits tillfällen då jag verkligen har fört den diskussionen, både med mig själv och med mina närmaste i partiledningen, säger Fridolin.

Några konkreta exempel vill han dock inte ge, det får ”vänta till memoarerna någon gång”.

– Men jag är helt övertygad om att språkrören också framåt kommer behöva föra den typen av diskussion. Man ska inte tro att man går in i regeringen och sedan är man där. Vi har tagit det här beslutet och har nu gjort det två gånger, men det måste hela tiden föras mot den stora och i grunden ganska enkla frågan: Var gör vi mest skillnad?

Hittills har dock MP-ledningen kommit till samma beslut varje gång – att man påverkar bäst inne i regeringen.

Har du delat den uppfattningen?

– Ja, jag tycker vi har gjort oerhörd skillnad, men man har behövt pröva argumenten. Är man inte öppen för det tror jag att man inte gör ett så bra jobb. Vi sitter inte där för vår egen skull utan för att vi ska göra så stor skillnad det bara går för de grundläggande ödesfrågor som gjort att vi bildat det här partiet.

Draghjälp av C och L

Den mest kända konflikten har handlat om den skärpta migrationspolitiken som fick Åsa Romson att både gråta och senare avsättas som språkrör. Även Fridolin var då starkt ifrågasatt, men fick medlemmarnas förtroende på nytt.

Fridolin menar att de svåraste fajterna har haft sin grund i politiska prioriteringar, till exempel i fråga om klimatet.

– Det handlar om två delar, dels att när det kommer till kritan, när besluten ska fattas och prioriteringarna göras, då är det så tydligt tyvärr att det bara finns ett miljöparti. Det finns alltid något annat som är lite viktigare, någon grupp man inte vill stöta sig med eller något företag som vill att vi ska vänta. Det där har varit, och kommer att fortsätta vara, en ständig fajt.

Men också partiernas olikheter har spelat in, enligt Fridolin.

– Det andra är att vi är ett parti som vuxit fram ur försvaret av den lilla människan, ofta mot stelbenta system. Och det är klart att det många gånger har krockat med Socialdemokraterna som ju har byggt de här systemen, och är beredda att försvara dem, även när vi menar att de måste ändras för att fungera med människors olikheter.

Bland de exempel han nämner finns LSS-assistansen och familjeåterföreningen för flyktingar. Här tror han dock att MP framåt ska kunna sätta starkare tryck på S – genom överenskommelsen med C och L.

– Vi har möjlighet att kroka arm i en del rättvisefrågor som varit svåra när vi stångats ensamma mot Socialdemokraterna.

Bråkat med Löfven

I regeringen har språkrören ofta förhandlat med statsminister Stefan Löfven (S). Enligt Fridolin har det ibland gått hett till med rejäla bråk.

– Men så är det ju, det är naturligt.

Fridolin framhåller dock att han ”tycker mycket om” Löfven.

– Jag är en av de nu få som förhandlat med både Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven. Och Stefan är väldigt mycket en riktig människa som funderar mer på vad besluten betyder på riktigt än på opinionsmätningar och sånt där som faktiskt är ganska flyktigt. 

För egen del ser Gustav Fridolin nu fram emot ett delvis nytt liv. Han lämnar riksdagen i höst, för att arbeta som lärare igen. På fritiden ska han leda arbetet med att förverkliga FN:s globala mål, Agenda 2030, i Stockholms stad. Dessutom engagera sig i den frikyrkoförsamling familjen tillhör.

– Jag ska inte leva på något avgångsvederlag, säger han.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Det här är Gustav Fridolin

Namn: Per Gustav Edvard Fridolin.

Ålder: 35 år.

Yrke: Avgående språkrör för Miljöpartiet. Lämnade posten som utbildningsminister i januari 2019.

Bor: Sundbyberg i Stockholms län.

Familj: Hustrun Jennie och två flickor, Charlie och Billie (tatueringarna C och B på underarmarna är en hyllning till döttrarna).

Inkomst: Riksdagsarvode på 66 900 kronor.

Aktuell: Lämnar posten som språkrör (MP) vid kongressen 3–5 maj i Örebro. Valdes 21 maj 2011. Sitter kvar i riksdagen till i höst.