Kristerssons varning: De kommer ta lagen i egna händer

Uppdaterad 2019-12-12 | Publicerad 2019-12-11

Ursinniga föräldrar som tar lagen i egna händer.

Den utvecklingen varnar M-ledaren Ulf Kristersson för med anledning av att allt fler barn rånas.

– Jag är väldigt rädd för en utveckling där föräldrar tappar tron på statens förmåga att skydda deras barn, säger han.

När Ulf Kristersson höll sitt årliga jultal i Stockholm tog han upp utvecklingen med att allt fler barn i Sverige utsätts för rån.

Siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har visat på en markant ökning. Bara i Stockholm har över 1 000 barn rånats i år.

Om utvecklingen fortsätter tror M-ledaren att desperata föräldrar kommer att ta lagen i egna händer.

– Att rånas är inte att förlora en telefon, en jacka eller en väska. Det är att stå öga mot öga med brutalitet och rått förakt. Det är sådant som väcker tigern i varje förälder. Som till slut urartar i privat rättskipning. Jag vill på allvar varna för den utvecklingen, säger Kristersson.

”Helt desperata”

Efter talet utvecklade han sin oro i en intervju med Aftonbladet.

– Pratar man med föräldrar vars barn har blivit rånade, hotade med kniv eller förnedrade, då är de helt desperata.

– Jag vet inte att föräldrar kan komma att göra, men i andra länder har vi sett vad som händer när man inte längre tror att staten har kontroll över brottsligheten. Det är en farlig utveckling.

Vad ser du framför dig att de kan komma att göra?

– Det finns alla möjliga saker som kan ske, man kan slå tillbaka själv, vilket är väldigt dåligt. Eller så kan man hindra sina barn från att vara ute på stan. Det skapar misstänksamhet i samhället, det är en väldigt farlig utveckling.

M hoppade av samtal

– Sverige är ett land där vi brukar lita på varandra, där det är tryggt att vara på olika platser och polisen löser allvarliga problem. Om det inte längre gäller hotas samhällskontraktet.

För att bryta utvecklingen med rån mot barn och för att mota tillbaka brottligheten generellt menar Kristersson att man måste arbeta både med att krossa de kriminella gängen, men även med förebyggande verksamhet.

– Det handlar om vad det är som på lång sikt gör att barn och ungdomar inte hamnar i brottslighet. Då är skolan det i särklass viktigaste bredvid föräldrarna. Då kan vi inte acceptera ett läge där utrikes födda barn klarar sig mycket sämre i skolan än svenskfödda barn.

Moderaterna hoppade tidigare i år av samtalen om hur de kriminella gängen ska stoppas. M menade att regeringen inte var beredda att gå tillräckligt långt, men man fick samtidigt kritik för att man gav upp i samtalen alltför lättvindigt.