Nu drabbar partiledarna samman i Gävle

Publicerad 2018-09-06

Nu drabbar partiledarna samman i TV4:s slutdebatt i Gävle, staden där SD fällt både de rödgrönas och Alliansens budgetar.

Stefan Löfven menar att det bevisar att det blir kaos när Jimmie Åkessons parti får inflytande.

Ulf Kristersson anser att en röst på SD är att kasta tärning med Sveriges utveckling.

När landets åtta partiledare på torsdagskvällen drabbar samman för slutdebatt i TV4 sker det i Gävle. Under mandatperioden har SD varit tungan på vågen i lokalpolitiken där, och både fällt det inledande rödgröna styrets budget och därefter, när Alliansen tagit över, också röstat ned de borgerligas förslag.

FOTO: BJÖRN LINDAHL, PONTUS ORRE

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Gävle - SD:s gisslan

Att slutdebatten hålls just i Gävle ser statsminister Stefan Löfven (S) som något av en ”ödets ironi”.

– Det är uppenbart att den lokala politiken har varit gisslan av Sverigedemokraterna sedan förra valet. Nu måste vi sätta stopp för fler Gävle-fall och absolut inte försätta Sverige, riket, nationen, vårt land, i en sådan situation.

Löfven har länge varnat för vad ökat inflytande för SD skulle kunna innebära för Sverige. Både vad gäller att han ser SD som ett tydligt högerparti, men också partiets nazistiska rötter och den rasism som många av SD:s företrädare avslöjats med.

– Några hyllar Adolf Hitler, några förnedrar förintelsens offer. Det ser vi inte i något annat parti, säger Löfven.

Förintelse-överlevare känner igen signaler

Statsministern menar att det nu, i valrörelsens slutskede, är av största vikt att alla övriga partier står upp för ett demokratiskt Sverige och tar tydligt avstånd från SD.

Han påminner om vad förintelse-överlevare som Hedi Fried, Emmerich Roth, Livia Fränkel och Max Safir har sagt om utvecklingen i Sverige.

– De säger allihop att de hör samma signaler nu som de hörde då, innan det som hände i andra världskriget. De ska inte behöva höra det över huvud taget! Då kan det inte vara så svårt för oss demokratiska partier, som står upp för demokratin, att säga ”nej det här är inte acceptabelt”.

”Kasta inte bort er röst”

Även Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk till hur SD agerat i Gävle.

– Det är ett bra exempel på vad SD gör. Varannan gång röstar de på Alliansen, varannan gång på de rödgröna. Det går inte att driva politik på det sättet. Vill man ha maktskifte och en alliansregering, då kan man inte kasta bort sin röst som en proteströst. Då vet man inte om man röstar på den sittande regeringen och väljer om Stefan Löfven. Vill man ha en alliansregering måste man rösta på ett alliansparti, säger han.

M-ledaren riktar sig till väljarna och menar att de måste tänka efter innan de missnöjesröstar.

– Det finns alltid en risk att människor tänker att de vill markera sitt missnöje, men då ska de tänka efter en gång till. En missnöjesröst kan landa nästan hur som helst. Hälften av gångerna stödjer SD Socialdemokraterna, hälften av gångerna Alliansen. Vill man ha regeringsskifte måste man rösta på ett parti som garanterar maktskifte.

Slutdebatter viktiga för väljare

Tidigare har politiska debatter de sista dagarna spelat stor roll för väljare som ska bestämma sig för hur de ska rösta. Enligt Aftonbladet/Inizio är det fortfarande över 300 000 personer som är osäkra.

Partiledarna möts även i morgon i SVT:s slutdebatt och på lördag drabbar Stefan Löfven och Ulf Kristersson (M) samman i en sista tv-duell man mot man.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!