Svenskar ska fortsätta bekämpa IS i Irak

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-04

Sverige vill förlänga den militära insatsen i Irak – med målet att bekämpa IS.

Regeringen har informerat oppositionspartierna och tar beslut om insatsen på morgondagens sammanträde.

– Det svenska förbandet där nere gör skillnad och det finns all anledning att vara stolt över vad de gör, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Regeringen planerar att förlänga insatsen i Irak som pågår sedan augusti i år. 35 svenska officerare har sedan dess arbetat med att träna kurdiska styrkor att hantera vapen, försvara sig och utföra sjukvårdande insatser.

Försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström (S) har precis återvänt från ett besök vid det svenska förbandet. Ministrarna har även träffat representanter för den irakiska regeringen.

IS måste bekämpas

Under en presskonferens på onsdagsförmiddagen konstaterade Wallström att utvecklingen i Irak är oroande. Hon tog upp det besvärliga säkerhetsläget i landet, striderna som pågår och människor som flyr för sina liv.

– ISIL (IS, red:s anm.) har pressats tillbaka något men framstegen går sakta. Något riktigt genombrott för de här ansträngningarna kan man inte skönja just nu, säger hon.

Försvarsminister Peter Hultqvist sa att det är viktigt att Sverige fortsätter att delta i den USA-ledda koalitionen mot IS.

– Det som ISIL står för är emot all humanitet. Det är något som måste bekämpas och det är oerhört viktigt att delta i koalitionens arbete, säger han.

Undvika flyktingströmmar

Regeringen vill att den svenska insatsen förlängs åtminstone ett år till. Bemanningen ska vara den samma, det vill säga 35 soldater med möjlighet till förstärkning med 85 personer. Exakt vad det svenska förbandet gör på plats vill Hultqvist inte gå in på. Däremot sa han under presskonferensen att svenskarna inte ingår i direkt strid utan främst arbetar med utbildning.

– Det svenska förbandet där nere gör skillnad och det finns all anledning att vara stolt över vad de gör.

Hultqvist betonade att insatsen även är viktig för att undvika ytterligare flyktingströmmar. I kurdiska Irak finns 1,8 miljoner flyktingar på en befolkning på 4 miljoner.

– Om människor inte känner trygghet kan flyktingströmmarna röra sig uppåt Europa, säger han.

– Skulle den internationella koalitionen släppa greppet skulle trycket öka.

Fotnot: ISIL är ett annat namn för IS, Islamiska Staten.