Här är krisplanen för Miljöpartiet

Publicerad 2016-04-21

Så ska man bli tydligare om sina värderingar

Här är Miljöpartiets krisplan efter de senaste dygnens kaos.

Extremister ska sägas emot, man ska hälsa lika på kvinnor och män och media ska få arbeta utan inblandning. Dessutom ska krisarbetet stärkas.

– Det har varit några väldigt svåra dygn för vårt parti, säger Anders Wallner, partisekreterare (MP).

Nu bryter Anders Wallner tystnaden efter MP-krisen. Partisekreteraren har varit i stort sett osynlig, bortsett från ett par inlägg på Facebook.

Han menar att förklaringen är att det har varit mycket jobb, inte minst med att ta fram en ny krisplan för partiet.

– Människor tvivlar på vilket parti vi är, om vi står upp fullt ut för demokratin, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Det är frågor som för oss är väldigt centrala och för många av oss själva orsaken till att man är engagerad, säger Wallner.

– Det känns ju jobbigt att många har tappat företroendet för oss i de frågorna.

Romson och Fridolin undertecknar

Under de senaste dygnen har partisekreteraren och partiledningen arbetat med att ta fram den nya krisplanen för MP. Planen är skriven som ett brev, med språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin som undertecknare.

Innehållet publiceras på MP:s sajt och går ut till partiets medlemmar under dagen.

– Det handlar om ett antal principer för Miljöpartiet som vi anser är självklara för ett grönt parti, men som har blivit ifrågasatta och många känner osäkerhet kring, säger Wallner.

Bland annat slås fast hur miljöpartister som befinner sig där också extremister är, ska agera. Det kan kopplas till avgångne bostadsministern Mehmet Kaplans middag där även turkiska högerextrema deltog.

– Befinner man sig i samma sammanhang som extremister så ska man göra det för att argumentera, debattera och ta avstånd så att man inte riskerar att legitimera sådana här personer.

Måste hälsa lika på båda könen

Annat som slås fast handlar om att MP:s företrädare ska behandla män och kvinnor likadant. Därmed blir det stopp för att likt Yasri Khan, som var föreslagen till partistyrelsen men avsade sig sin kandidatur, vägra handhälsa med kvinnor.

– Hur man hälsar måste vara upp till var och en. Men handlingen måste vara likadan mot både män och kvinnor, det är likabehandlingen som är central, säger Wallner.

Inte heller ska MP:s företrädare tillåtas försöka styra medias arbete. Partiets företrädare Magnus Johansson har pekats ut för att ha försökt påverka Svt Aktuellts arbete.

– Vi som parti ska inte recensera medias arbete. Vi svarar på frågor och försöker förklara vad som hänt, säger Wallner, som också slagit fast detta tidigare i veckan i ett inlägg på Facebook.

I krisplanen slås också fast att MP:s krisorganisation ska stärkas.

Här är språkrörens brev till partivännerna