SD utmanar Alliansen och rödgröna om utskottsplatser

Sverigedemokraterna tar strid om tunga posterna

Publicerad 2018-10-01

Sverigedemokraterna utmanar Alliansen och de rödgröna om ordförandeposter i utskotten.

Partiet tänker ta strid mot Vänsterpartiet i trafik- och kulturutskottet och hoppas på stöd från moderater.

– Det finns ett inte obetydligt antal borgerliga ledamöter som är beredda att bryta mot partilinjen, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

Under tisdagen ska ordföranden och vice ordföranden i riksdagens 15 olika utskotten väljas.

De rödgröna och Alliansen singlade slant om hur posterna ska fördelas förra veckan. Övriga sju partier är överens om att SD inte ska få några presidieposter, något man varit överens om sedan partiet kom in i riksdagen 2010.

Men nu tänker Sverigedemokraterna utmana om ordförandeposten i trafikutskottet och vice ordförandeposten i kulturutskottet.

Efter uppgörelsen förra veckan hade båda dessa tillfallit Vänsterpartiet.

– Givet sin ringa storlek i förhållande till oss har Vänsterpartiet redan har fått en talmanspost som de inte borde få vara berättigade till, det är orimligt att de utöver den också ska få två presidieposter och att vi blir helt utan, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

”Det handlar om att respektera väljarna”

Om SD:s släppts in hade partiet fått fem presidieposter utifrån sin storlek, enligt Karlsson.

– Det är verkligen inte orimligt att landets tredje största parti begär två presidieposter när vi är berättigade till fem. Det handlar om att respektera väljarna.

Enligt Karlsson är det huvudskälet till att partiet väljer att utmana.

Men han sticker inte under stol med att det också är ett sätt för SD att ytterligare sätta press på framförallt Alliansen.

– Man kan kanske anta att den diskussion som finns inom Alliansen kring hur man agerade i talmansvalet får förnyad kraft.

Ska begära sluten omröstning

Mattias Karlsson syftar på att 20 riksdagsledamöter gick emot sin officiella partilinje och röstade på SD:s talmanskandidat Björn Söder. I valet om andre vice-posten ställdes han mot vänsterpartisten Lotta Johnsson Fornarve, men förlorade.

– Uppenbarligen finns det en levande diskussion som är ganska infekterad inte minst inom Moderaterna kring hur man agerade i talmansvalet. Det finns ett inte obetydligt antal ledamöter som är beredda att bryta mot partilinjen, säger Karlsson.

Därför tänker SD begära en sluten omröstning i hopp om att det blir lättare för borgerliga politiker att rösta på deras kandidater. Enkel majoritet krävs, alltså att minst nio av de 17 ledamöterna i utskotten lägger sin röst på SD:s kandidat.

– Det är upp till framförallt de borgerliga ledamöter i de enskilda utskotten om man vill ha en vänsterpartist istället för en SD:are, säger Mattias Karlsson.