Regeringen satsar miljarder på klimatåtgärder

Lövin: Ett planetpaket för framtiden

Publicerad 2019-09-06

Lättare att ladda elbil, upprustade vandringsleder, grönare samhällen och åtgärder för att minska utsläppen i industrin och övergödningen i vattnen.

Regeringen viker 2,9 miljarder till klimat- och miljöåtgärder i landet.

– Vi levererar ett planetpaket för framtiden, säger Isabella Lövin, miljö- och klimatminister (MP).

Med Stockholms glittrande vatten som fond presenterade Isabella Lövin och hennes språkrörskollega, finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) klimatsatsningarna i regeringens budget, som tagits fram i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

”Inget för fegisar”

Per Bolund slog fast att de presenterade miljö- och klimatinsatserna uppgår till 2,9 miljarder kronor.

– Det är ett rejält kliv framåt för svenskt miljöarbete. Sammantaget uppgår nu pengarna till miljöarbete till 12,5 miljarder kronor, vilket ska jämföras med tiden innan Miljöpartiet klev in i regeringen. Då låg miljöarbetet på under fem miljarder, säger han.

– Klimatpolitik är inget för fegisar. Det kräver att man kan prioritera och göra de satsningar som är nödvändiga.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) och miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

Isabella Lövin sa i sin tur att miljö- och klimatsatsningarna är en ”väldigt viktig del” i regeringens budget.

– Det är vårt ansvar att skapa en hållbar framtid och också att städa upp efter oss, de gamla miljösynder som vår generation och generationer före oss har skapat.

Planetpaket

Bland de satsningar som ingår i paketet finns allt i från en ökad satsning på att minska industrins utsläpp och öka takten i omställningen inom kommuner, regioner och organisationer.

Men också fler möjligheter att ladda elbilar längs större vägar runt om i landet, satsning på grönare samhällen och fler transporter med sjöfart och tåg i stället för på lastbilar.

Dessutom insatser för att öka den biologiska mångfalden, rusta upp vandringsleder och förbättra havs- och vattenmiljön.

– Ett planetpaket för framtiden, säger Lövin.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl menar att budgeten innehåller många viktiga miljö- och klimatsatsningar, men att mer behövs.

– Exempelvis är det helt orimligt att det ges skatterabatter på koldioxid eller görs investeringar i verksamhet som orsakar stora utsläpp. Nästa steg är att skyndsamt se över beslut som påverkar klimatet inom alla politikområden, säger hon.

Regeringens budget presenteras i sin helhet den 18 september.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.