Kravet: Kristersson borde göra som Busch Thor

Publicerad 2019-04-05

Moderaternas interna splittring och otydliga besked kring Sverigedemokraterna fortsätter skapa förvirring i väljarkåren.

Det slår Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M-förbundet i Skåne, fast.

– Jag tycker ju att det är ett problem i den meningen att vi själv bidrar till en osäkerhet, säger han.

Under fredagen samlas moderater från hela landet för Sverigemöte i Karlstad.

De senaste månaderna har partiet både förlorat kampen om regeringsmaken och fått se Alliansen splittras.

I måndags presenterade M-ledaren Ulf Kristersson en pusselbit i partiets väg framåt. Det stod då klart att Alice Teodorescu blir huvudsekreterare i arbetet med M:s nya idéprogram.

Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att gäcka M-ledaren. Hans parti är fortfarande svårt splittrat kring hur man ska förhålla sig till SD.

Nyligen gav Ebba Busch Thor beskedet att Kristdemokraterna framöver är redo att förhandla med SD i riksdagen, något man tidigare inte velat göra.

Enligt vad Aftonbladet erfar skapade Busch Thors besked irritation i M-ledningen. Man menade att det satte partiet i en besvärlig situation där man återigen avkrävdes besked i en känslig fråga.

Intern splittring

Enligt Aftonbladets källor är man fortfarande skrämda av vad som hände när Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med SD för några år sedan, då M rasade i opinionen.

M höll fast vid det besked man gett tidigare – att man är beredd att samtala och ta stöd av alla partier, men inte kommer att förhandla och kompromissa med SD.

Splittringen inom M i frågan är vida känd.

M i bland annat Skåne har länge krävt, och kräver fortfarande, att man ska behandla SD som vilket parti som helst. Där vill man att Kristersson ger samma besked som Busch Thor.

Lars-Ingvar Ljungman är ordförande för M i Skåne, ett av partiets största förbund. Han ser partiledningens besked som en ”minsta gemensamma nämnare” mellan de olika uppfattningar som finns i partiet.

Han ser gärna att M öppnar för förhandlingar med SD i riksdagen.

– Sedan begriper jag också att det finns frågor där vi aldrig kommer att kunna komma överens med SD och det inte ens är lönt att förhandla. Men i övrigt tycker jag man ska behandla dem som vilket parti som helst.

”Pågår en form av normalisering”

Ljungman fortsätter:

– Jag kan ju tycka att det pågår en form av normalisering i den här frågan. Jag tror att det här kommer att bli ganska odramatiskt med tiden. Men vi är uppenbarligen inte där ännu.

– Jag tycker att det är ett problem i den meningen att vi själv bidrar till en osäkerhet. Men när det nu ser ut som det gör är det ju något vi får leva med.

Han menar dock att han har viss förståelse för M-ledningens besked.

– Jag kan förstå att om man är ett stort parti och har ambitionen att vara det, då är det ganska naturligt att det finns lite olika uppfattningar i denna och andra frågor. Det vore ett större fattigdomsbevis om vi tyckte exakt likadant.

Själv är han trött på diskussionen kring SD.

– Jag är mycket frustrerad att den politiska diskussionen under så lång tid reducerats till en diskussion kring hur man förhåller sig till ett annat politiskt parti.

”Kommer inte ske i Stockholm”

Enligt vad Aftonbladet erfar har Ljungman stöd på flera håll i landet i sin syn kring SD.

Men på andra sidan, bland de som inte vill ha med SD att göra, står Stockholms stad, ett annat mäktigt M-fäste.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) sa nyligen i Ekots Lördagsintervju att det inte finns något stöd bland stockholmarna för att förhandla eller samarbeta med SD.

– Det kommer inte att ske i Stockholm med mig som företrädare, sa hon.

Under helgen är det ingen punkt på dagordningen som direkt anknyter till SD-frågan. Men flera källor uppger att det blir något som det kommer ”pratas om i korrdorerna”.