Katerina Janouch: Jag vill kunna hantera ett vapen

Uppdaterad 2017-01-13 | Publicerad 2017-01-10

Katerina Janouch erkänner att hon använde svepande argument om den svenska flyktingsituationen i tjeckisk-tv.

Samtidigt står hon fast vid flera påståenden - bland annat att allt fler svenskar lär sig skjuta.

– Jag vill kunna hantera ett vapen, punkt slut. Jag vill kunna försvara mig om det blir skarpt läge, säger hon.

Författaren Katerina Janouch kritiseras efter sin medverkan i tjeckisk tv, där hon pratar om invandring och svensk flyktingpolitik. Kulturjournalisten Hynek Pallas, som liksom Janouch har rötter i Tjeckien, är en av flera som är djupt kritiska till den bild som hon målar upp av Sverige. Han anser att Janouch sprider fördomar och felaktigt ger en bild av ett land som kraschat av massinvandring.

Katerina Janouch hävdar däremot att meningarna är tagna ur sitt sammanhang.

– Jag säger inte att allt är flyktingarnas fel. Men vi har en kris i migrationsfrågorna, säger hon.

Katerina Janouch säger att hon förmedlar sin bild av hur hon ser på utvecklingen i Sverige, men att den överensstämmer med vad andra tidningar skriver. Hon tar som exempel brittiska Daily Mail.

Varför vill du förmedla den bilden i tjeckisk tv?

– Jag vill ha en diskussion om hur samhället ska se ut. Om hur vi fördelar våra resurser i vårt land, hur vi fördelar skattepengarna och vilka politiska beslut som tas.

Men varför vill du att tjeckerna ska få den bilden?

– Jag pratar om det jag har sett och det som bekymrar mig.

I den tjeckiska intervjun säger Katerina Janouch att allt fler i Sverige har börjat lära sig att skjuta, något hon själv ägnar sig åt.

– Jag vill kunna hantera ett vapen, punkt slut. Jag vill kunna försvara mig om det blir skarpt läge, jag vill inte stå handfallen. Jag vill kunna ha ett förråd av livsmedel om det skulle bli så att samhället drabbas av en kris. Man måste kunna se om sitt hus i dessa tider. Det här är inga trygga tider. Folk blir nerhuggna på öppen gata, det är terrorism i Europa och världen. Men jag är inte intresserad av att prata mer om det.

Men vad har du för belägg för att fler har börjat med vapenträning?

– Det har jag fått från olika statistik. Till exempel att det är ett stort intresse för jägarexamen. Jag har fått det från oberoende källor runt om i Sverige, även att det finns ett intresse att vara med i olika skytteklubbar, säger hon och hänvisar till vad som dyker upp om man googlar på ökat intresse för jakt och skytte.

Katerina Janouch säger också i intervjun att 150 000 personer har utvandrat från Sverige till USA och England. När Aftonbladet frågar vilken tidsperiod som avses kan hon inte svara på det.

– Jag vet inte exakt hur den statistiken var, men det var något jag läste. Det är kanske under tio år.

Varför är det intressant i det här sammanhanget?

– Jag pratar om det jag tycker är relevant, jag tycker det är intressant att se att folk utvandrar från Sverige.

I intervjun kan man ju få bilden av att personer har utvandrat på grund av den bild du målar upp av Sverige?

– Ja, det kanske man kan. Absolut.

Är det rätt sätt att argumentera?

– Man får dra sina egna slutsater av det. Om man vill veta exakt vilka som har utvandrat får man väl gå in och titta på det själv.

Men tror du att människor som tittar på det här i Tjeckien gör det?

– Jag är inte den enda källan till allt, är man intresserad tar man reda på mer. Jag förmedlar min åsikt och vad jag har läst. Jag har själv fått siffrorna någonstans ifrån. Man kanske inte delar mina åsikter, eller så gör man det.

Men tycker du att det är ett bra sätt att presentera statistik?

– Det är klart att man kan diskutera siffrorna. Just där kanske jag borde ha varit tydligare att det var under en längre tid. Men jag har inte kopplat det till flyktingströmmen förra hösten.

Tycker du inte att du använder statistik och argument på ett svepande sätt?

– Det är lite svepande. Men det är under ett samtal. Jag är inte någon politiker. Hade jag varit politiker hade jag behövt ha exakta underlag till allting.

Förespråkar du ett invandringsstopp?

– Jag vill att man ska vara medveten om vilka personer som kommer till Sverige. Jag tycker vi ska ta emot fler kvinnor och barn. Jag känner mig inte trygg med alla män som kommer till Sverige, det blir en stor obalans och jag vet inte hur man ska hantera det. Ta hit 100 000-tals kvinnor och barn istället, det känner jag mig trygg med.