Corazza Bildt petas helt från Moderaternas lista

Uppdaterad 2018-11-26 | Publicerad 2018-11-23

Anna Maria Corazza Bildt petas helt från Moderaternas lista inför EU-valet.

Hon var mycket besviken efter beskedet och riktar hård kritik mot partiledningen.

– Jag ska återkomma till hur det här påverkar mina relationer med Moderaterna som jag trodde var min familj i Sverige, säger hon.

Anna Maria Corazza Bildt petas  från Moderaternas lista

När Moderaterna i dag spikade sin lista inför EU-valet i maj stod det klart att veteranen Anna Maria Corazza Bildt, som suttit i parlamentet sedan 2009, ratas helt.

Hennes sista hopp var att listan skulle utökas med ett namn och att hon skulle hamna på plats 33, men det röstade partirådet emot med bred majoritet.

Det var en mycket besviken Corazza Bildt som tog emot beskedet.

– Jag är naturligtvis ledsen och besviken och får återkomma om vad som har hänt och min relation till Moderaterna, säger hon.

Mycket besviken

På frågan om hon nu kommer att lämna partiet svarar hon:

– Jag ska återkomma till hur det här påverkar mina relationer med Moderaterna som jag trodde var min familj i Sverige. Det här är naturligtvis mer ett bakslag för Moderaterna än för mig.

Slutgiltigt besked ska hon ge på en presskonferens måndag klockan 10.00.

Anna Maria Corazza Bildt har de senaste EU-valen varit den moderat som fått överlägset mest personkryss. Men denna gång ville partiet satsa helt nytt, ingen av de tre nuvarande parlamentarikerna finns med på listan. En annan anledning som lyfts är de dåliga resultat partiet gjort i de senaste EU-valen.

Men det var bara Corazza Bildt som tog strid.

– Jag har hört att det aldrig har hänt i partiets historia att en vald ledamot blir utsparkad utan att få något besked om varför. Ingen har pratat med mig, man pratar bara om mig, säger hon.

Hon riktar mycket hård kritik mot Moderaternas partiledning.

– De har varit så passiva. Ingen från partiledningen har kontaktat mig under den här processen.

– Moderaterna som jag gick med i var partiet som fört Sverige in i Europa. Uppenbarligen är det inte längre samma sak. Man kastar ut den person som är mest känd och populär och kan dra röster. Det händer aldrig i andra partier i Europa. Man använder dem, man kastar inte bort de populära.

På Twitter gick Corazza Bildt också till hård attack mot partiledaren Ulf Kristersson och skrev:

”Och kanske ännu mer besviken över att Ulf Kristersson inte ens vågade hälsa på mig.”

På Aftonbladets bilder ses hur Corazza Bildt och Kristersson kindpussades innan mötet.

Corazza Bildt och Kristersson.

”Förstår att hon är besviken”

Toppnamn på listan blev Tomas Tobé, tidigare partisekreterare. Han förstod att Corazza Bildt var besviken.

– Jag vill ta med mig de nätverk och erfarenheter som finns hos de sittande parlamentarikerna. Jag förstår att Anna Maria Corazza Bildt är besviken i dag, men jag kommer vara angelägen att fortsätta hålla en god dialog med henne,

Samtidigt var han glad över att få toppa listan och ser fram emot valrörelsen.

– Jag är glad och hedrad över att få så starkt stöd och ser nu fram emot att driva en tydlig kampanj om mer brottsbekämpning på europeisk nivå, åstadkomma mer kontrollerad invandring och öka handeln i Europa, säger han.