M: ”Bidrag får aldrig överstiga lönen”

Publicerad 2018-05-02

Moderaterna utlovar den största bidragsreformen sedan 1980-talet när partiet i dag presenterade sin vårbudget.

38 miljarder kronor ska satsas på välfärden, utlovar partiet.

– Det ska finansieras med minskande bidragskostnaderna istället för med höjda skatter, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Jobben, bidragen och kärnstaten.

Det är Moderaternas tre viktigaste områden, slog M-ledaren Ulf Kristersson fast redan i höstas, under sitt linjetal på partiets stämma.

Och dessa tre områden stod i fokus när partiet presenterade sin vårmotion på onsdagsförmiddagen, ett svar på regeringens vårproposition.

38 miljarder på välfärden

38 miljarder kronor ska satsas på välfärden, det vill säga sjukvården, försvaret och polisen, lovar partiet i sin skuggbudget.

Satsningen ska finansieras med minskade bidragskostnader och kostnader för asyl- och anhörig­invandring. Partiet vill även att att överskottsmålet ska uppfyllas, säger Elisabeth Svantesson, (M), ekonomiskpolitisk talesperson.

Sänkta skatter och ett bidragstak är viktigt för att fler ska komma in i arbete, menar hon.

– En av sju personer i arbetsför ålder lever på någon form av bidrag. Det måste ändras, säger Elisabeth Svantesson.

”Om man är stram och prioriterar hårt”

I en intervju med Aftonbladet efter presskonferensen utvecklade Ulf Kristersson varför partiet valt parollen ”jobb och välfärd före bidrag”.

– Det allra viktigaste just nu är att människor som kan arbeta lämnar bidragsberoendet och kommer in i egen försörjning och själva blir skattebetalare. Så att vi alla kan hjälpas åt att betala de stora välfärdsuppgifter som kommer finnas med polisen, försvaret och sjukvården.

Han menar att det inte finns någon motsats i att satsa på välfärden och samtidigt vilja genomföra rejäla skattesänkningar, bland annat genom ett nytt jobbskatteavdrag. Det är något Socialdemokraterna brukar kritisera Moderaterna hårt för.

– Om man är stram och prioriterar hårt då går det att göra. Vi menar att det inte finns någon motsättning. Om inte fler människor arbetar och blir skattebetalare kommer bidragsutgifterna öka, säger Kristersson.

”Jobb och välfärd före bidrag” känns som en gammal socialdemokratisk paroll?

– Socialdemokraterna har i sina bästa stunder förstått att det finns risker i om bidragssystemen är så generösa att det går att leva på bidrag trots att man kan arbeta. Då är man farligt ute. Det här var en paroll som de hade på 1980-talet, att vara stram med bidragen för att kunna vara generös i den offentliga välfärden.

– Jag tycker att de glömt bort den tankefiguren och allt för ofta nu höjer bidragen i stället för att satsa på den verkliga välfärden.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.