Så förklarar forskarna det varma decembervädret

Publicerad 2019-12-17

December är hittills flera grader varmare än normalt.

Enligt klimatforskare på SMHI är varmare vintrar något vi får vänja oss vid framöver.

– Även om vi skulle sluta släppa ut växthusgaser i dag så skulle temperaturökningen fortfarande fortsätta ett långt tag, säger klimatologen Erik Engström.

SMHI:s statistik för december är en röd varningsflagga för klimatet. I norra Sverige är temperaturerna fyra, fem grader över de normala. I mellersta och i södra Sverige två, tre grader över normalläget.

Ökningen följer trenden SMHI sett de senaste 20 åren: alla årstider blir varmare men uppvärmningen är som störst på vintern.

– Exakt hur mycket varmare den här decembermånaden har varit kan vi säga först efter årsskiftet. Men hittills är det varmare jämfört med 1961–1990, som är vår jämförelseperiod. Temperaturavvikelsen är större ju längre norrut du går, säger Erik Engström på SMHI.

Han tillägger att eftersom bara hälften av december månad passerat kan statistiken komma att ändras. Men generellt gör klimatförändringarna att extremt varmt väder blir vanligare, medan extremt kallt väder blir ovanligare.

Kraftig temperaturökning

Tittar man bakåt tio år är merparten av decembermånaderna varmare än jämförelseperioden 1961–1990.

– Vi har haft en kraftig temperaturökning de senaste 20 åren, jämfört med de föregående 30 åren, säger Erik Engström.

SMHI vet dock inte om avvikelsen just denna decembermånaden beror på klimatförändringarna eller inte. För att komma närmare svaret går det att köra statistiken flera gånger i klimatmodeller som gör skillnad på dagens nivå av växthusgaser och den nivå som fanns före industrialiseringen. SMHI gör inte sådana beräkningar men EU har inlett ett projekt för att i framtiden kunna mäta detta.

Utsläppen ökar

Nyligen släpptes en rapport som visar att utsläppen i världen väntas öka i år. Även om länderna skulle göra det som de har åtagit sig i Parisavtalet är vi på väg mot en uppvärmning på tre grader – vilket skulle få förödande konsekvenser. Erik Engström nämner fler värmeböljor på sommaren, större risker för översvämningar men även vattenbrist, samt risk för försämrad vattenkvalitet.

– Alla årstider i Sverige kommer att fortsätta bli varmare, men vi har fortfarande möjlighet att påverka hur stor temperaturökningen kommer bli, säger han.

I november och december har det kommit ovanligt mycket regn, vilket gjort att det inte längre är vattenbrist i Sverige. De små grundvattenmagasinen är påfyllda, men i de stora är det dock fortfarande för låga nivåer, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU.


PODD De farliga felen vi gör i jultrafiken

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om trafiken under jul och nyår. Vilka är de farligaste felen vi gör i trafiken?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS