Nyamko Sabuni: ”Jag är hedrad”

Publicerad 2019-02-16

Jan Björklund ska avgå - kanske redan innan sommaren.

Men ännu vill ingen av hans tänkbara efterträdare säga om de är redo att kandidera som ny partiledare för Liberalerna.

– Jag är hedrad att förekomma i diskussioner som möjlig partiledare. Men beslut huruvida jag är kandidat eller inte kan bara göras efter samtal med valberedningen, säger ex-minister Nyamko Sabuni.

Nyligen meddelade Jan Björklund att han efter tolv år på posten ska avgå som Liberalernas partiledare. Sedan dess har det spekulerats kring vem som ska ta över ledartröjan i partiet, som sargats svårt av höstens interna splittring om regeringsfrågan.

Två av de populäraste liberalerna, Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson, har gett besked om att de inte kandiderar.

Flera namn har nämnts.

En av dem är Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister. I ett mejl till Aftonbladet skriver hon:

– Jag är hedrad att förekomma i diskussioner som möjlig partiledare. Men beslut huruvida jag är kandidat eller inte kan bara göras efter samtal med valberedningen. Partiet behöver tid att tänka på vilken typ av ledarskap de efterfrågar för arbetet framåt. Den tiden behöver också jag innan besked kan ges.

”Frågan är för tidigt väckt”

Christer Nylander, gruppledare för L i riksdagen, är en annan person som nämns. Han menar att frågan är för tidigt ställd.

– Vi håller just nu på att fundera kring läget för vårt parti, varför det är som det är just nu och vad vi ska göra framåt. Politiken måste vara viktigare än personen, vi behöver tid att prata om politikens inriktning.

Mats Persson, som ledde kampen för att L skulle släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, ger ett liknade svar om en eventuell kandidatur.

– Den frågan är för tidigt ställd. Nu ska valberedningen börja arbeta och då måste fokus vara att få till en öppen process i vårt parti och att bryta den otydlighet som finns kring oss, säger han.

– Jag vill ta ansvar för att lyfta partiet i det utsatta läget vi är just nu. Sedan i vilken roll, det återstår att se.

Ny ekonomisk talesperson är Johan Pehrson, som även han har pekats ut som en eventuell efterträdare till Björklund.

– Det är för tidigt att säga om jag kommer kandidera, vi har nu en valberedning som tittar på vilken kravprofil vi ska ha för en ny ledare. Jag stänger inga dörrar, men öppnar inte heller några.

Bedömer att valet tidigareläggs

Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister, har inte heller gett besked.

I dag stod det klart att L i Stockholms län fört fram Ullenhag, Malmström och Nylander som möjliga efterträdare.

Valberedningens ordförande Olle Schmidt säger att han tror valet av Björklund kommer tidigareläggas.

– Men det är inte vi som bestämmer det. Men jag tror att vi ska se till att det inte påverkar EU-valrörelsen. Men därefter finns förslag om före sommaren eller innan riksdagen öppnar.