Nazistbråk satte fart på landsbygdsdebatten

Publicerad 2018-05-19

ÖRNSKÖLDSVIK. Ett regelrätt bråk bröt ut där flera av partiledarna drogs in – när hot från nazister kom upp i landsbygdsdebatten.

Jimmie Åkesson menade att Jonas Sjöstedts ”svans av vänsterextremister” är ett större problem.

– Jag är förvånad över att en partiledare för ett riksdagsparti relativiserar kriminella nazistiska grupper som hotar vår demokrati, säger Sjöstedt.

Sju av landets partiledare i riksdagen var representerade på landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. Endast Ebba Busch Thor (KD) uteblev, partiet representerades i stället av landsbygdstalespersonen Magnus Oscarsson.

Under debatten avhandlades allt i från service på landsbygden, trafikförbindelser och böndernas villkor.

Men det var först när en fråga från en företrädare för hembygdsförbundet kom upp som debatten hettade till på allvar. Det handlade om vad partiledarna vill göra för att öka tryggheten på landsbygden och motverka odemokratiska metoder och nazism.

Partiledarna pressade Åkesson

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tog till orda och pratade om vikten av att fördöma och stå upp för demokratin.

Hans ord fick Jimmie Åkesson (SD) att gå i taket, och säga att ”vänsterextremismen i svansen runt Jonas Sjöstedt är ett avsevärt större problem än några hundra förvirrade personer som springer runt och kallar sig nazister”. Åkesson menade dessutom att landsbygden nog har andra betydligt större trygghetsproblem än nazister.

– Det är fullständigt häpnadsväckande, utbrast Sjöstedt.

Då bröt först Jan Björklund (L) in och krävde att Åkesson skulle ta avstånd från nazisterna. Sedan gjorde Annie Lööf (C) och Stefan Löfven (S) samma sak.

– Jimmie Åkesson här står du och mumlar! Vi vill inte ha nån nazism i Sverige, ingen rasism heller. Man måste reservationslöst ta avstånd, röt statsministern och rev ned applåder från publiken.

Känslorna var fortsatt heta efter debatten.

Jonas Sjöstedt menade att Åkesson hade relativiserat det nazistiska hotet och att det är ”fullständigt befängt” att anklaga honom för hot från vänsterextremister.

– Alla hot är fel, alla hot mot folkvalda är fel, oavsett vem som utför dem. Det är därför det är så allvarligt att Jimmie Åkesson försöker tona ned ett av de allvarligaste hoten, nazismen, säger V-ledaren.

Annie Lööf: Sverige står inför värderingsval

Jan Björklund menade att Åkesson borde ha varit tydligare i sitt avståndstagande:

– I vår svenska demokrati ska vi visa en enad front mot nazism och där svävade han på målet.

Annie Lööf ansåg i sin tur att det var bra att det blev en rejäl värderingsdiskussion i debatten.

– Det här visar att förutom den sakpolitik vi måste driva för att stärka landsbygden så är det också ett värderingsval. Det här handlar om anständighet och medmänsklighet, om vilket vägval Sverige står inför. Om vi ska välja samarbete och tillit eller gå slutenhetens väg där vi ställer grupper mot varandra, säger hon.

Lööf framhöll dessutom att människor på landsbygden är humanister:

– Det är de som har sett till att integrationen har fungerat, att folk som har kommit har fått arbete och lärt sig språket. Den folkrörelsen ska vi inte glömma bort.

Även Gustav Fridolin (MP) kastade sig in i debatten.

– Åkesson återkom till en formulering som jag studsade på. Han sa ”finns det inte större problem än så här?”. Jag har mött människor som inte vågar uttrycka sin åsikt eller som inte vågar gå på ett politiskt möte för att man är rädd att bli filmad av nazister, uthängd på nätet, hatad. För den människan finns det så klart inget större problem, då är ju hela demokratin i fara.

Åkesson: Han hycklar

Även Jimmie Åkesson var tydligt irriterad efteråt.

– Det är inte ofta jag blir arg, men jag blev faktiskt arg på Jonas Sjöstedt när han står och hycklar på det sättet. Han pratar om hur viktigt det är att motverka extremism i valrörelsen och likande, men är det nåt parti som haft problem med det så är det hans parti, det har jag själv råkat ut för.

Åkesson säger därefter att det bara är att ”titta tillbaka på den förra valrörelsen”.

– Vänsterpartister och då framförallt från ungdomsförbundet störde möten och hotade meningsmotståndare. Jonas Sjöstedt fick ju vid ett flertal tillfällen ta avstånd från sina egna partikamrater som ägnade sig åt det som han nu står och säger är så viktigt att vi motverkar. Det var det jag blev upprörd över. Sedan ifrågasatte jag om det verkligen var så att nazister är det största trygghetsproblemet i svensk landsbygd. Jag tror inte att det är så.

Delar av partiledarna krävde att du skulle ta tydligt avstånd från nazisterna. Gör du det och tycker du att du gjorde det i debatten?

– Jag är faktiskt väldigt förvånad att du ens ställer den frågan. Jag trodde att vi lämnade det vid millennieskiftet.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS