Löfven om bombdåden ”De känner sig pressade”

Publicerad 2018-01-18

Bombdåden mot polisen duggar allt tätare.

Stefan Löfven (S) menar att attackerna är ett tecken på att polisen är på rätt väg i kampen mot den grova brottsligheten.

– Om de känner sig pressade är det möjligtvis därför de tar till den här typen av åtgärder, säger han.

Under onsdagskvällen exploderade en sprängladdning utanför polishuset i Rosengård i Malmö. Dådet var en av allt fler uppmärksammade attacker, med exempelvis sprängladdningar och handgranater, som riktats mot polisen.

Två män har anhållits och Malmöpolisen tror att attentatet är en hämndaktion för deras arbete mot de kriminella krafterna i staden.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att de återkommande attackerna mot polisen är ett tecken på att de kriminella gängen är pressade.

– Dådet i Malmö är naturligtvis mycket allvarligt. Det visar också att vi behöver vara hårda mot brottsligheten. Jag menar att det är ett tecken på att polisen är på väg i rätt riktning. Det är många som är inom lås och bom nu av dem. Om de känner sig pressade är det möjligtvis därför de tar till den här typen av åtgärder.

– Polisen förtjänar allt stöd och vi ska naturligtvis se till att göra allt för att de ska ha så säkra förhållanden som möjligt.

Under onsdagen fick Löfven hård kritik för sina uttalanden om att han inte utesluter att militären ska bistå polisen i kampen mot den organiserade brottsligheten. Flera ledande socialdemokrater uttryckte både kritik och förvåning.

”Det vore konstigt”

I dag förtydligade Löfven kring vad han sagt.

– Jag är fast besluten om att den grova organiserade brottsligheten måste bort. Den kväver vårt samhälle, det är så många som känner oro och rädsla på grund av den. Då måste vi titta på vad vi kan göra för olika åtgärder för att det här ska ske. Polisen får mer resurser, vi skärper lagarna, vi går ännu hårdare åt den ekonomiska brottsligheten för vi vet att det är mycket det som de lever på. Sedan har vi samverkan mellan myndigheter för att det ska bli så effektivt som möjligt.

Han fortsätter:

– Två sådana myndigheter är polisen och försvaret. Det vore konstigt om vi säger att vi utesluter att försvaret kan vara med i det här samarbetet, för att bland annat avlasta polisen. Därmed inte sagt att militären tar över de polisiära uppgifterna, det är det inte frågan om. Men att titta på vad det finns mer att göra i samverkan mellan polis och försvaret, som redan i dag har olika samarbete.

”Se till att knäcka den organiserade brottsligheten”

Vad för typ av samarbete tänker du dig?

– Det får myndigheterna själv titta på. Vad det finns för utrymme och möjligheter för dem där försvaret skulle kanske kunna avlasta polisen i det här arbetet. Men vi måste hålla fokus på det som är viktigt här, att se till att knäcka den grova organiserade brottsligheten.

Justitieminister Morgan Johansson sade i går att polisen har de resurser de behöver. Stämmer inte det?

– De har tillförts mer resurser än vad de faktiskt har begärt. Jag fick en fråga om vi kan göra mer också med försvaret. Då sa jag att vi inte ska utesluta att det finns mer att göra även där.

För att vara tydlig, det handlar alltså inte om att skicka militären till förorten?

– Nej, det har det aldrig gjort. Polisen har sin uppgift vad gäller brotten, försvaret har en annan uppgift. Men det är redan så i dag att de samarbetar på olika fronter. Då har jag sagt att vi inte ska utesluta att titta på ytterligare samarbetsformer för att ha fokus på vad som är målet, att knäcka den grova organiserade brottsligheten.

Du säger att den organiserade brottsligheten ska knäckas. När kommer det att vara uppfyllt?

– Det går inte att säga. Men jag kan säga att vi är fast beslutna att aldrig ge upp den kampen.