Så blev tappet efter Kommunalskandalen

Publicerad 2017-01-03

Här är resultatet av Kommunal-skandalen.

Fackförbundet förlorade 11 470 medlemmar under 2016.

– Det kommer inte bli någon lätt resa att återupprätta förtroendet bland våra medlemmar, säger ordförande Tobias Baudin.

Tobias Baudin.

För nästan ett år sedan, den 13 januari 2016, inleddes Aftonbladets uppmärksammade granskning av fackförbundet Kommunal, som organiserar cirka 500 000 medlemmar.

Avslöjandena duggade tätt om miljonförluster, en lyxkrog med porruppträdanden och en fackledning som semestrat och druckit på medlemmarnas bekostnad.

Kommunals tredje vice ordförande, Anders Bergström, tvingades omedelbart att avgå. Ordförande Annelie Nordström meddelade att hon skulle lämna sin post på kongressen i maj.

Men skadan var redan skedd - tusentals medlemmar hade sagt upp sitt medlemskap i förbundet.

Som ny ordförande valdes i stället Tobias Baudin. I en intervju för Aftonbladet ett år efter skandalen berättar han att Kommunal förlorade 11 470 medlemmar totalt under 2016.

Tappade 11470 medlemmar

Baudin berättar att massflykten var som värst fram till augusti.

– Vi hade ett kraftigt utflöde av medlemmar fram till dess, totalt 14 000. Men efter det har vi lyckats vända trenden. Nu har vi haft tre plusmånader i rad, då vi ökat nästan 3 000. Men att 11 470 lämnat oss under 2016 visar att det här drabbade Kommunal väldigt hårt, säger han.

Tobias Baudin säger i dag att det var bra för förbundet att granskningen gjordes.

– Det var uppenbart att det behövdes en upprensning, att vi inte hade hängt med i vad som ska förväntas av ett modernt fackförbund.

Restaurangen ni drev, Metropol Palais, har stängts. Vad mer har ni gjort konkret?

– Vi har sett över hela vår resepolicy, att det inte ska vara resor i första klass. Vi har sett över hela vår alkoholpolicy. Nu bjuder vi inte på någon alkohol alls. Oavsett vem som kommer så får personen köpa sin öl själv.

När Anders Bergström och Annelie Nordström lämnade sina poster fick de generösa fallskärmar. Men även i den frågan har reglerna i förbundet nu ändrats.

– Vi har också avskaffat de fallskärmar som har funnits. Jag som gått in som ordförande har ingen fallskärm. När jag varit ute på arbetsplatser har jag märkt att det var just det som medlemmarna var mest upprörda över.

En del av granskningen runt Kommunal rörde också den lägenhet som man hyrde ut till utrikesminister Margot Wallström (S), en lägenhet som hon i dag lämnat. I framtiden kommer bara ombudsmän inom Kommunal som flyttar till Stockholm för att arbeta att kunna hyra förbundets lägenheter.

– Det var alldeles för slappt tidigare, säger Baudin.

”Finns bara ett sätt”

Konferensanläggningen Marholmen kommer dock att drivas vidare i förbundets regi.

– Vi har sagt att man får fem år på sig att visa man kan få bra snurr på den verksamheten så att den ger intäkter. Det är där vi har många av våra kurser, men även medlemmar kan hyra boende på semestern.

Ni har alltså skärpt upp reglerna. Men varför ska medlemmarna lita på er den här gången?

– Det finns bara ett sätt att återuppbygga förtroendet, det är att visa att vi är en fackförening som driver frågor som är viktiga för våra medlemmar och att vi får framgång i de fackliga frågorna. Det kommer inte bli en lätt resa, många har blivit besvikna på oss. Sedan handlar det också om självklarheter, vi måste leva som vi lär och följa de riktlinjer vi nu tagit fram.

Baudin menar också att Kommunal måste bli ett öppnare förbund.

– Jag har ju ett långt förflutet i Kommunal och vet att vi setts som slutna och mystiska. Vi måste öppna upp och inte vara rädda för att låta oss granskas. Jag själv har en viktig roll i att visa att vi lever som vi lär.