”De har förklarat politiskt krig mot EU”

Uppdaterad 2019-05-14 | Publicerad 2019-05-13

En av Sveriges mäktigaste kvinnor är rejält oroad.

EU-kommissionären Cecilia Malmström ser hur de nationalistiska och främlingsfientliga krafterna aldrig varit så organiserade inför ett EU-val som i år.

– Vi har ledande politiker som förklarat politiskt krig mot det EU som vi ser i dag, säger hon.

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, 50, har varit aktiv i alla EU-valrörelser sedan Sverige gick med 1995.

För dagen har hon bytt Bryssel mot Stockholm för att delta i flera evenemang på hemmaplan under Europadagen.

När Aftonbladet träffar henne säger Malmström, som har en bakgrund som liberal politiker och EU-minister, att årets val är något speciellt.

– Man kan väl alltid säga att det är ödesval, det är ju alltid stora saker som står på spel. Men det är en väldigt speciell situation nu. EU är oerhört pressat inifrån och utifrån, säger hon.

– Vi har medlemsländer i EU där regeringarna medvetet bryter mot värderingar som de uttrycks i våra gemensamma fördrag. Vi har ledande politiker som förklarat politiskt krig mot det EU som vi ser i dag. Och så har vi ett land som kommer att lämna oss.

”Aldrig haft så starka krafter”

I höst lämnar Malmström posten som svensk kommissionär, en roll hon haft sedan 2010. Nu senast har hon haft ansvaret för handelsfrågorna i Jean-Claude Junckers kommission.

Inför valet till EU-parlamentet ser hon en rad hot torna upp sig.

– Vi har aldrig tidigare haft så starka organiserade krafter som är emot hela samarbetet, nationalistiska och främlingsfientliga krafter. De etablerade partierna, från höger till vänster, går troligen tillbaka i valet.

Malmström ser med oro på hur ledaren för italienska Lega, Matteo Salvini, nu försöker samla de EU-kritiska krafterna i en partigrupp. Samtidigt leder högerextrema Nationell Samling, som leds av Marine Le Pen, opinionsmätningarna i Frankrike inför valet.

– Även om de inte kommer sätta sig i samma grupp i parlamentet kommer de ha en stor gemensam agenda. Det kommer försvåra lagstiftningsarbetet och försvåra omedelbart när man ska utse en ny kommission.

– För första gången någonsin kommer EU kanske få en kommission där de sitter 3-4 personer som egentligen inte tror på det europeiska samarbetet.

Unionen har hållit ihop

Framgångarna för högextrema och nationalistiska partier i andra länder är också något som svenska väljare måste bry sig om, menar Malmström.

– EU-parlamentet bygger ju på partigrupper. Där försöker man hitta kompromisser kring lagar bland de etablerade grupperna. Om minst en tredjedel inte är intresserade av att delta i det samarbetet så kommer det bli väldigt svårt att fatta beslut kring miljö, säkerhet, jobben och forskningen. Det kan göra det väldigt svårt att fatta beslut, det borde svenskar vara bekymrade över.

Utöver hoten från de som vill förändra EU inifrån menar Malmström också att unionen är pressad utifrån. Det handlar bland annat om den ansträngda relationen till USA och Donald Trump, Kinas ekonomiska och politiska framfart.

Men samtidigt ser Malmström också flera ljuspunkter i tillvaron. Hon menar att EU hanterat de senaste årens kriser hyfsat bra.

– Unionen har hållit hop, vi har inte sett några länder som följde efter brexit, ekonomin har kommit i gång igen, arbetslösheten sjunker och vi har tagit viktiga beslut när det gäller säkerhet och miljö. Vi har lyckats få igenom fler handelsavtal än någonsin.

Dessutom ser hon med glädje på hur stödet för EU har ökat, i nästan alla unionens länder, inklusive Sverige. Hon spår också ett ökat valdeltagande.

Oklar framtid

På hemmaplan drömmer många liberaler om Malmström som ny partiledare efter Jan Björklund. Men hon har sagt tydligt nej på den frågan.

Liberalerna har haft en tuff tid, hur kommer det att gå för ditt parti i EU-valet?

– Det är en uppförsbacke. Men jag hoppas att det ändå går hyfsat. Liberalerna har ju en väldigt tydlig Europapolitik, jag hoppas att det ändå ger avtryck i valet och att man kan behålla de två mandat man har.

Vad ska du göra när du lämnar som kommissionär den 1 november?

– Jag har varit i politiken och jobbat intensivt i nästan 25 år. Jag tänkte att jag kunde pröva något annat, men exakt vad det är vet jag inte än.