Kristersson går vidare med regeringsförsök – utan stöd från S

Moderatledaren efter mötet med talmannen: Söker andra alternativ

avAnette Holmqvist, Kenan Habul, Olof Svensson, Pär Karlsson

Ulf Kristersson går vidare med försöken att bilda en alliansregering – utan Stefan Löfvens stöd.

– Både jag och Annie Lööf har separat och å Alliansens vägnar haft samtal med Stefan Löfven och fått likartade besked, säger Kristersson.

Om han nu tänker gå vidare och försöka få stöd av Sverigedemokraterna vill han inte svara på.

För en vecka sedan fick M-ledaren Ulf Kristersson talmannen Andreas Norléns uppdrag att sondera för en ny regering.

– Jag ska göra allt som är lagligt och lämpligt, sa Kristersson då om sin ambition för att lyckas få till stånd en ny regering.

På tisdagen mötte M-ledaren talmannen för en första avstämning om hur han bedömer att arbetet går. Nästa deadline sker om en vecka, den 16 oktober.

På pressträffen konstaterar Ulf Kristersson att Stefan Löfven och Socialdemokraterna säger nej till stöd för en alliansregering. Men att han trots detta går vidare med sina försök.

”Min dörr är fortfarande öppen”

Om det innebär att Ulf Kristersson tänker gå fram med en alliansregering till riksdagen, utan att ha garanterat stöd för den, eller om han avser att vända sig till Sverigedemokraterna tänker han inte berätta mer om.

Däremot avser han att använda all den tid han fått av talmannen för sina sonderingar.

– Den andra veckan ska jag använda ska för att försöka bilda en Alliansregering som inte bygger på en överenskommelse med S. Men min dörr är fortfarande öppen, säger Kristersson.

C och L har informerats

Ulf Kristersson ville heller inte svara på om C och L står bakom dagens besked. Båda partierna har sagt ett tydligt nej till att ta stöd av SD för en alliansregering.

Däremot berättar han att de båda partierna är informerade.

– Nu går jag vidare med andra alternativ. Alliansens andra gemensamma alternativ är det jag diskuterar med mina Alliansvänner. Jag tänker inte gå in på det i detalj nu.

Ulf Kristersson menade att hans besked i dag främst handlar om att han stängt dörren till ett kapitel och nu öppnar ett nytt.

– Det kommer jag återkomma till, blev hans svar på frågan om vilka andra partiledare han kommer att prata med. 

Han berättar att han även haft samtal med MP:s språkrör men inte primärt om regeringsfrågan utan mest om miljö- och klimatpolitik. 

”Då måste Alliansen vara beredd att ta ansvar”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att Alliansen helst hade velat gå fram med stöd av S.

– Vi har gjort det enträget, det har varit återkommande försök från Alliansens sida, på olika sätt och med olika företrädare på olika nivåer. Socialdemokraterna har blankt sagt nej. Det kan inte vara så att att möjligheten att vända krisen i svensk sjukvård och otryggheten till följd av krisen i polisen, att det avgörs utav att S nu säger nej. Då måste Alliansen vara beredd att ta ansvar och söka nya vägar. Det är det vi ska göra, säger hon.

Vad ser du för vägar fram?

- Jag kommer diskutera det med mina allianskollegor.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

1 av 16 | Foto: BJORN LINDAHL
ARTIKELN HANDLAR OM