Ylva Johansson: Ska inte behöva riskera liv och hälsa

Uppdaterad 2019-08-09 | Publicerad 2019-06-15

Sverige driver på för bättre arbetsmiljö internationellt.

Det handlar till exempel om att kunna ställa krav vid stora byggprojekt, som vid fotbolls-VM i Qatar.

– Människor ska inte behöva riskera liv och hälsa för det arbete som man måste utföra, säger Ylva Johansson (S).

Nästa vecka deltar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i ILO:s konferens i Genève, Schweiz. ILO är ett samarbete inom FN där regeringar, arbetsgivare och fackliga organisationer ingår.

Ska inte riskera liv

Från Sverige ska ministern driva på för att arbetsmiljö ska bli en del av ILO:s mänskliga rättigheter – tillsammans med förbud mot diskriminering, tvångsarbete, barnarbete, föreningsfrihet och rätt till kollektiva förhandlingar.

EU står redan bakom kravet, menar hon.

– Det är så viktigt. Människor är tvungna att arbeta för att försörja sig och då är det viktigt att man är skyddad mot att inte riskera liv och hälsa för det arbete som man måste utföra, säger Johansson.

Om det går genom blir alla medlemmar i ILO skyldiga att respektera arbetsmiljöfrågor och får också möjligt att ställa krav vid handelsavtal mellan länder och organisationer.

– Det är inte framför allt Sverige som behöver det här. Min bedömning är att om det här blir verklighet så kommer det inte påverka svensk lagstiftning. Vi ligger redan före. Däremot påverkar det Sveriges möjligheter att ställa krav.

Blir kommissionär?

Enligt ministern skulle det till exempel kunna öka möjligheterna att kräva bättre arbetsmiljö vid stora byggen, exempelvis inför fotbolls-VM i Qatar.

Själv pekas Ylva Johansson av S-källor ut som det hetaste namnet till att bli ny svensk EU-kommissionär när Cecilia Malmström (L) lämnar i höst. Det är dock ingenting hon vill prata om.

– Vi får väl se hur det blir. Jag har ett bra jobb som jag trivs med. Jag har inga kommentarer till det i övrigt, säger hon.

Även handelsminister Ann Linde (S) nämns som tänkbar till jobbet.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Det här är ILO

• Internationella arbetsorganisationen (ILO) är FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor och har sitt säte i Genève i Schweiz.

• ILO:s mål är att bekämpa fattigdom och främja social rättvisa. Och dess uppgifter är att främja sysselsättning och bättre arbetsvillkor i världen samt att värna om föreningsfrihet, organisationsrätt och kollektiv förhandlingsrätt.

• I ILO ingår regeringar, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer. Sverige är medlem sedan 1920.

ANNONS