Stefan Löfven attackerade Moderaterna i första maj-tal

Kristerssons svar: ”S skämmer ut sig”

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-05-01

UMEÅ. Stefan Löfven attackerade Moderaternas byte av logga.

Han riktade också en uppmaning direkt till medlemmar i M och KD – om att stå emot högerextremismen.

– Bidra inte till att ge dem mer makt, sa Löfven.

Ulf Kristersson (M) svarade i en kommentar senare under dagen att svensk socialdemokrati skämmer ut sig.

I tåget som ringlade genom centrala Umeå slöt cirka 600 personer upp. Parollerna handlade om allt i från assistans, till arbetsrätt och miljö. ”Det finns ingen planet B” och ”Fossilfritt nu” var några exempel.

Hand i hand med hustrun Ulla Löfven gick statsminister Stefan Löfven (S) i täten för tåget.

På Rådhustorget anslöt fler för att lyssna på hans första maj-tal.

Stefan Löfven berörde en rad ämnen och personer som imponerat på honom i sitt tal.

Han attackerade sina politiska motståndare i Moderaterna. Om deras byte av partilogga från Nya Moderaterna till kort och gott Moderaterna kommenterade han med orden:

– Jag hörde att de bytt logotyp och nu officiellt inte är ett arbetarparti. Jag kan väl i korthet hälsa: Jo tack, vi har märkt det.

Vädjade till M och KD

Han menade dock också att M nu öppnat för att i EU samarbeta med nationalister och högerpopulister. Detta ville han också uppmana alla medlemmar i M och Kristdemokraterna att försöka sätta stopp för.

– Stå emot! Svik inte det du tror på. Bidra inte till att ge de här krafterna mer makt. Högerextremister behöver mer motståndare, inte kopior, sa Löfven.

Statsministern ägnade också ett avsnitt till miljön – och svenska 16-åringen Greta Thunberg.

– Jag hade tänkt att inte prata specifikt om Greta, för det gör ju hela världen. Med all rätt.

I stället ville Löfven lyfta fram hennes generations engagemang och det de kommit att symbolisera. Dessutom vikten av att ta kampen mot extremism och för jämlikhet och rättvisa – för de ungas skull.

– Jag vill att de ska kunna drömma om en bättre framtid. Det finns knappt nåt farligare för ett samhälle än om våra unga slutar tro på framtiden.

”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig”

I en kommentar till Aftonbladet angående Stefan Löfvens förstamajtal, skriver Ulf Kristersson (M) att statsministern tar debatten till en ny bottennivå.

– Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer, skriver Moderaternas partiledare.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!