Löfven tar avstånd från Björn Söders ord: Hör inte hemma i svensk demokrati

avAnette Holmqvist

Nu får Björn Söder skarp kritik – av statsministern.

Stefan Löfven kallar vice talmannens ord om att judar och samer inte är svenskar för ”vidrigt”.

– Mycket, mycket märkligt att en talman uttalar sig på det sättet. Det hör inte hemma i svensk demokrati, säger Löfven.

Justitieminister Morgan Johansson menar att SD står för en farlig svenskhet – och att Söder inte borde få vara vice talman.

De senaste dygnen har upprördheten kring Björn Söders inlägg om att samer och judar inte är svenskar varit stor, både från politiker och olika judiska och samiska företrädare.

Även Stefan Löfven (S) är mycket kritisk.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
Björn Söder.

När Aftonbladet ställer frågan om vad statsministern tycker om SD:s vice talmans ord skakar han på huvudet och säger:

– Det är vidrigt, det är så fruktansvärt. Jag pratade med en ung kvinna i dag som, jag tror hon sa att hon föddes 1979 i Sverige och har bott hela livet i Sverige. Hon är jude men det är klart att hon är svensk också. Det bara pekar på vilket problem det är med det partiet.


”Märkligt att en talman uttalar sig på det sättet”

Kan en vice talman i Sveriges riksdag ha de åsikterna?

–Nu är det ju andra som utser talman, det gör inte jag. Men jag tycker att det är mycket, mycket märkligt att en talman uttalar sig på det sättet. Det hör inte hemma i svensk demokrati, säger Löfven.

Även justitieminister Morgan Johansson (S), som deltog på Järvaveckan tillsammans med Stefan Löfven, tar starkt avstånd från vice talmannens inlägg.

– Det är ett helt stötande påstående och jag har sett att man har reagerat väldigt, väldigt starkt, inte minst från judiskt håll. Det är klart att man kan vara både skåning och svensk och man kan vara både jude och svensk och man kan ha en annan utländsk bakgrund och ändå vara svensk, säger han.

”Är oerhört farligt”

Morgan Johansson menar att uttalandet pekar på vad Sverigedemokraterna står för.

– Jag står för en inkluderande svenskhet som försöker bygga på det gemensamma. Björn Söder står för är något annat. Den exkluderande svenskheten, den som handlar om att peka ut andra grupper och säga ”du är inte svensk”, och det är i grunden oerhört farligt.

Björn Söder polisanmäldes för sina uttalanden av säljaren Anders Lundin, kunde Aftonbladet avslöja tidigare på söndagen. Men anmälan lades ned direkt.

Söder: Befängda påståenden

Den vice talmannen kommenterar Stefan Löfvens och Morgan Johanssons uttalanden så här:

– Det är helt befängda påståenden från statsministern och inrikesministern. Jag har aldrig påstått att en individ inte kan vara både svensk och jude. Nu tillåts statsministern och inrikesministern att, utöver visa sina egna okunskaper i ämnet, tillskriva mig åsikter som jag inte har, säger Björn Söder.

– Jag tar strid för våra erkända nationella minoriteter och jag hängs ut som förövaren. Det är ju helt absurt.

Söder uppmanar därefter Löfven och Johansson att läsa riksdagens betänkande, som erkände Sveriges fem nationella minoriteter.

– I detta görs en klar distinktion mellan majoritetsbefolkningen och de nationella minoriteterna. Vilka är majoritetsbefolkningen om inte svenskarna?


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM