Kravet på språkrören: Samarbeta med Vänstern

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2018-05-25

MP-ledningen sträcker ut en hand till Liberalerna och Centerpartiet.

Men flera toppnamn i MP kräver att partiet ska vända sig vänsterut - annars riskerar krisen i partiet att förvärras.

– Vi ska vara tydliga med vad vi står politiskt - det vill väljarna att vi ska vara, säger EU-parlamentarikern Max Andersson.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin har upprepade gånger sagt att de vill fortsätta regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Språkrören har också gjort klart att Liberalerna och Centerpartiet kan utgöra möjliga samarbetspartier.

Närmandet till C och L är däremot inte populärt bland alla miljöpartister. EU-parlamentarikern Max Andersson varnar för att MP är på väg in i samma fälla som 2014 - att partiet ”låter det framstå som att vi bryr oss mer om makten i sig än vad vi vill”.

I en motion som behandlas på kongressen vill han att paritet skriver in i ramplanen (som drar upp riktlinjer för partiets politik) att MP i första hand ska bredda regeringen med Vänsterpartiet.

”Figurer i toppen har drivit partiet till höger”

”Vill vi verkligen ha en miljöpolitik med stora nedskärningar, fler motorvägar och hårt motstånd mot självklarheter som vägslitageavgift och flygskatt...Vill vi öka risken att åka ur riksdagen? I så fall är det en mycket bra idé att fortsätta signalera att vi i första hand vill bredda regeringen med C och L.” skriver han.

Miljöpartiet står oftast mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i sakpolitiska frågor, vilket måste vara tydligt för väljarna, anser Max Andersson.

– Om man inte är tillräckligt tydlig med sin politik så kommer väljarna att överge en. Vi vill förändra samhället, vi behöver rejäla miljöåtgärder för att kunna lösa miljöproblemen. Vi måste göra stora omläggningar av samhället.

Riksdagsledamoten Valter Mutt stödjer motionen. Han tycker att Vänsterpartiet är ett naturligt samarbetsparti. När MP var i opposition var MP och V oftast överens om frågor som det röstades om i riksdagen.

Varför är det viktigt att skriva in detta i ramplanen?

– Då stoppar man den högervridning som har pågått i många år i Miljöpartiet. Den har aldrig varit sanktionerad av gräsrötterna, det har varit vissa figurer i toppen som drivit partiet i den riktningen. Jag är djupt kritisk det, säger han.

”Vi är en fri och liberal röst”

Flera som Aftonbladet har pratat med gör bedömningen att motionen har svagt stöd i partiet. Språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin tycker inte att MP ska bida sig vid möjliga samarbetspartier på kongressen.

– Vi är en fri och en liberal grön röst i den svenska politiken. Vi kan samarbeta med C och L på andra kanten också, så vi ska inte låsa fast oss, säger Isabella Lövin.

En annan fråga som behandlas på kongressen handlar om flygskatt. Ungdomsförbundet Grön Ungdom vill fördubbla skatten - ett förslag som väntas få stöd från flera distrikt men som partistyrelsen säger nej till. Grön Ungdom driver också frågan om att inför ett nytt skäl till uppehållstillstånd som baseras på hur stark anknytning den sökande har till Sverige. Även det förslaget väntas få stöd från flera håll.