Kristersson lovar klimatfokus om Alliansen vinner valet

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2018-05-03

Om Alliansen vinner valet i höst kommer klimatpolitiken stå högt på den nya regeringens agenda.

Det lovar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Det är en självklarhet, det här är en av Sveriges långsiktiga stora frågor, säger han.

Miljö- och klimatpolitik är ingenting som väljarna förknippar med Moderaterna. I mätningar är det ytterst få som tycker att partiet har den bästa politiken på området.

Det är något som M-ledaren Ulf Kristersson vill ändra på. Inom borgerligheten har det varit framför allt varit Centerpartiet som profilerat sig kring klimat och miljö.

Redan i sitt installationstal i höstas sa Kristersson att partiet måste ägna mer tid åt klimat- och miljöfrågan.

I dag höll han ett tal för studenter på Handelshögskolan i Stockholm där han både resonerade om vad liberalkonservativ klimatpolitik är och självkritiskt berättade att hans parti försummat frågan.

– Klimathotet är på riktigt, slog Kristersson fast.

Lovar att sätta klimatfrågan högt på agendan

På en presskonferens efteråt utvecklade han sina tankar kring M:s nyvunna intresse för frågorna.

– Ibland är det så att man pratar om frågor som man alltid har pratat om. Jag tycker att vi har lagt ned för lite möda på hur vi ser på de stora klimatutmaningarna. Vi har tänkt mycket, men tänker ännu mer nu. Det kräver att man beskriver det med samma engagemang som i alla andra viktiga frågor.

På klimatområdet har Moderaterna sagt nej till en lång rad av S/MP-regeringens reformer. Det handlar bland annat om flygskatten, som Alliansen lovat att riva upp om man vinner valet. Utöver det säger man nej till premier för elcyklar, höjd bensinskatt och planerna på lokala förbud för dieselbilar.

M har under lång tid fått kritik, framför allt av Miljöpartiet, för att helt försumma klimatfrågan.

Men Kristersson säger att det helt enkelt beror på att effekterna av förslagen är för dåliga.

– Vi tycker att regeringen håller på för mycket med symbolpolitik som inte ger resultat i verkligheten. Där tycker jag elcykelpremien är ett sådant exempel. Vill man använda en miljard är det bättre att det går till klimatbistånd i länder som har mycket större klimatproblem än vad Sverige har, för att minska de globala konsekvenserna.

”Långsiktigt stor fråga”

M-ledaren presenterade också flera förslag som partiet kommer att driva framöver. Man vill satsa pengar på internationella klimatinvesteringar, miljöforskning och att företag inom basindustrin ska få göra avdrag om de minskar sina utsläpp. Man vill dessutom att beräkningarna kring effekterna av reformer på området måste bli bättre.

Kristersson lovar också att en eventuell Alliansregering skulle sätta klimatpolitik högt på agendan och att hans parti kommer att komma med fler förslag.

– Det är en självklarhet, det här är en av Sveriges långsiktiga stora frågor. På samma sätt som vi sätter långsiktigt hållbar ekonomi, försvars- och säkerhetspolitik så sätter vi självklart klimatfrågorna högt på agendan.

Har du själv klimatångest?

– Jag tänker mycket på frågorna, men jag tror inte ångest är den bästa grunden för att förändra och förbättra. Jag tänker mer på vad det i vårt i grund och botten välfungerande samhälle kan bidra till att lösa miljöproblem.