Trump har varit president i tio dagar - var ska det sluta?

President Trumps beslut är absurt. Förutom att man givetvis inte kan dra alla människor över en kam för att de råkar var födda i ett land har han bakvägen infört arvssynden.
Var ska detta sluta?

Donald Trump har bestämt att medborgare i sju länder inte får resa in i USA. Beslutet gäller även dem som har dubbelt medborgarskap.

Min arbetskamrat Ehsan Fadakar, ansvarig för mediekoncernen Schibsteds globala strategi för sociala medier, fick nyligen ett tioårsvisum till USA. Det är nu upphävt.

Han kan ansöka om ett nytt om 90 dagar. Men innan dess skulle han varit på ett möte i USA och deltagit i en välrenommerad konferens i Austin, Texas. Båda evenemangen är nu avbokade.

Ehsans problem, i Donald Trumps ögon, är att han är född i Iran. Han är både svensk och persisk medborgare eftersom det är omöjligt att avsäga sig sitt medborgarskap i Iran. Det gäller alla som är födda där eller har föräldrar som är födda där. Personer som adopterats därifrån är inte undantagna.

Drar alla över en kam

USA anser att Iran är ett land som finansierar terrorism. Men rättfärdigar det att en (tidigare?) ledande demokrati drar alla som kommer från det landet över en kam? Självfallet inte.

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs 1948, tre år efter det förödande andra världskriget. Där står givetvis inte att alla ska ha rätt att åka till USA. Men det som genomsyrar dokumentet är att alla ska bedömas på sin egen grund.

Enligt paragraf två är ”var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.”

Arvssynden införs bakvägen

Utan att vara folkrättsjurist skulle jag vilja hävda att president Trump bryter mot andan i deklarationen. Man ska inte kollektivisera.

Man bör inte heller bakvägen införa arvssynden. Eller hur ska man tolka att även barn till personer som är födda i Iran numera är oönskade i USA? Eller de som kanske skulle vilja avsäga sig sitt medborgarskap om det vore möjligt.

På begäran av utrikesminister Margot Wallström (S) hölls i går ett möte mellan UD och USA:s chargé d'affaires. Vid mötet slog UD fast att de förväntar sig att personer med svenskt pass tillåts resa in i USA. Chargé d´affairen sade att han fortfarande inte fått detaljerade instruktioner från Washington.

Men det har Ehsan Fadakar fått. Hans visum gäller inte längre för att han är född i Iran, ett land som han lämnade, sannolikt för alltid, före sju års ålder.

Sverige har inget att säga till om

Sanningen att säga har Sverige ingenting att sätta emot Donald Trumps vansinnigheter. USA råder själv över sina gränser.

Men noteras bör att reglerna inte gäller dem som reser till USA från Storbritannien, är brittisk medborgare men ändå reser från något av de sammanlagt sju utpekade länderna eller har dubbelt medborgarskap varav brittiskt är ett.

Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra, skrev redan George Orwell. En princip som president Trump har anammat. Iranier med brittiska pass, okej. Iranier med svenska pass. Inte okej.

Trump har varit president i tio dagar. Var ska detta sluta?

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!