Jan Björklund: S och M spelar extremister i händerna

avAdam Westin, Jonathan Jeppsson

Liberalerna och andra partier har varit rädda för att prata om invandringens problem.

Det säger Jan Björklund i sitt tal på Järvaveckan.

Men nu tycker han att partierna istället tävlar om att se mörkast på framtiden.

– S och M har under våren fokuserat väldigt starkt på att diskutera migration, och då alltid som något negativt. Det klart att det spelar extremisterna i händerna, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Liberalernas Jan Björklund är först ut av riksdagens partiledare att tala på Järvaveckan som för tredje året går av stapeln i Stockholmsförorten Spånga.

Björklund säger att valrörelsen blivit ett ”race to the bottom” där det tävlas om att måla upp en så mörk bild av Sverige som möjligt och komma med det ena mer extrema förslaget efter det andra.

– Det är en tävling om att gå hårdast fram, att vara skarpast i sina formuleringar, att använda mest svärta i sina filmer i sociala medier. Några vill inskränka asylrätten, andra vill skapa ett samhälle byggt på angiveri, säger Jan Björklund i sitt tal.

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON

Kritisk mot S – och M

I en intervju med Aftonbladet efter talet pekar Jan Björklund särskilt ut Socialdemokraterna och Moderaterna, i egenskap av de två största partierna, för att ha eldat på utvecklingen.

– De har tillsammans under våren fokuserat väldigt starkt på att enbart diskutera migration, och då alltid beskrivit migration som något negativt. Det klart att det spelar extremisterna i händerna, säger Jan Björklund.

Partiledaren säger självkritiskt att det tidigare funnits ett tabu inom svenskt politik att tala om problem med invandring. Björklunds och andras partier har varit rädda att uppfattas som främlingsfientliga.

Men nu har pendeln svängt åt andra hållet, enligt Björklund.

– Om man förr endast talade om att allt var guld och gröna skogar så talar man nu bara om problem, säger Jan Björklund.

Anklagar Löfven för ”panikstämning”

I talet riktade Jan Björklund blicken mot Socialdemokraterna.

– För några år sedan sa Stefan Löfven att Sverige håller på att gå sönder. Jag tror han har fel. Det är inte Sverige som håller på att gå sönder, det är Socialdemokraterna.

– Statsministerns utspel om att skicka in armén i förorterna tyder på panikstämning inom Socialdemokraterna.

Jan Björklund säger att ängslighet inför framtiden hittills dominerat valrörelsen, och att höger- och vänsterpopulismen vinner mark i Sverige och Europa.

”Livrädd för nationalismen”

Och att han inte tror att de partier som tävlar om att verka hårdare än Sverigedemokraterna vill skörda frukten av den valrörelsen.

– Jag älskar Sverige, det är vårt land och vår nation, men jag är livrädd för den politiska nationalismen som gång på gång lett till så mycket lidande.

Den liberala samhällsmodellen hotas från tre håll, säger Björklund.

– Från högerextremismen, men också från vänsterpopulismen och från islamismen.

”Islamister kontrollerar gatorna”

Aftonbladets artiklar om kvinnoförtryck och hederskultur som publicerades i dag ger en mörk bild av utvecklingen i Järva.

– Hedersbegreppet är större än döden här. Islamister kontrollerar gatorna och indoktrinerar små barn, säger aktivisten Zeliha Dagli.

Jan Björklund är positivt inställd till Moderaternas förslag om så kallade ”moralpoliser”. Han vill även se skärpta straff och att utländska medborgare som döms oftare ska utvisas, samt att nyanlända utbildas i vilka lagar och regler som gäller i Sverige.

– Att det finns moralpoliser som försöker upprätthålla islamistiska värderingar i våra förorter, tvingar kvinnor att klä sig eller bete sig på ett sätt som de inte själva vill, det klart att det är oacceptabelt.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ARTIKELN HANDLAR OM