Hemliga dokumentet från MP:s toppchefer: Du kan utgöra en säkerhetsrisk

Publicerad 2018-02-04

Här är det hemliga dokumentet som pekar ut en MP-tjänsteman som möjlig säkerhetsrisk.

Undertecknande är Isabella Lövins närmaste medarbetare – statssekreterare Eva Svedling.

Men anklagelsen har kritiserats för att vara påhittad och källor inom Miljöpartiet talar nu om en total förtroendekris.

Ett mejl med hård kritik mot kanslichefen Anna Stenvinkel har skickats ut bland riksdagsledamöterna.

Aftonbladet kan i dag visa dokumentet som pekar ut MP-tjänstemannen för att han ”kan utgöra” en säkerhetsrisk – undertecknat av Eva Svedling, i dag statssekreterare hos Isabella Lövin.

Tjänstemannen själv tillbakavisar påståendena i erinran.

– Innehållet i varningen är felaktigt. Jag hade aldrig blivit tillrättavisad. Mötet med ambassadören var godkänt av Eva Svedling, säger han.

”Justitiemord”

Historien med den utpekade tjänstemannen har skapat en djup konflikt i Miljöpartiets riksdagsgrupp.

Källor med god insyn riktar stark kritik mot partiets högsta chefstjänstemän för hur de har har hanterat ärendet, där ord som ”total inkompetens” och ”justitiemord” nämns.

I skottgluggen står bland andra Miljöpartiets kanslichef Anna Stenvinkel som anklagas för att nyligen ha ”blåljugit” för riksdagsgruppen.

Kritiken förs fram efter att den märkliga historien med MP-tjänstemannen under hösten tog en oväntad vändning.

Då framkom uppgifter som tydde på att orsaken till att MP-tjänstemannen tvingades bort från partiet inte alls handlade om olämpliga rysskontakter, utan egentligen berodde på det kraschade förhållandet med Miljöpartiets dåvarande utrikespolitiska talesperson: Pernilla Stålhammar.

”Våldsam och hotat”

Under hösten gick Pernilla Stålhammar ut med förnyade anklagelser mot tjänstemannen på Facebook. Hon hävdade bland annat att han varit våldsam och hotat henne, och avslöjade dessutom ingående detaljer om deras privatliv. Hon berättade då också att det var hon själv som kontaktat partiet eftersom hon misstänkte att tjänstemannen hade otillbörliga kontakter med Ryssland.

Anklagelserna tillbakavisades av tjänstemannen, som även polisanmälde henne för förtal.

Men när Pernilla Stålhammar på Facebook anklagade även andra MP-toppar för att vara ”ett säkerhetshot” fick hon lämna sin roll som utrikespolitisk talesperson och sina uppdrag i såväl utrikesnämnden och utrikesutskottet – trots att hon backade från uppgifterna.

Under julhelgen tog den infekterade historien plötsligt en helt ny vändning – när Stålhammar på nytt anklagade tjänstemannen och partitopparna och menade att hon blivit tvingad till tystnad. Hon hävdade också att hon var tv-övervakad av partiledningen och inte fick lämna riksdagens kammare för att gå på toaletten utan tillstånd.

Partiledningen avfärdade helt anklagelserna, men Pernilla Stålhammar sitter trots turbulensen kvar i riksdagen och blev nyligen uppsatt på plats nummer sju i Stockholm stad inför nästa riksdagsval.

Svängde från anklagelserna

Men i riksdagsgruppen har hanteringen av fallet med Stålhammar och tjänstemannen väckt ont blod. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kanslichefen Anna Stenvinkel på ett möte med riksdagsledamöterna ha fått frågor om tjänstemannen. Hon ska då ha svängt – tjänstemannen är inte längre en ”nationell säkerhetsrisk” utan en ”säkerhetsrisk för partiet”.

Detta har skapat mycket stor irritation hos en del riksdagsledamöter. Nyligen ska en riksdagsledamot – Jan Lindholm – enligt Aftonbladets uppgifter ha skickat ut ett mejl med skarp kritik mot partiets kanslichef Anna Stenvinkel till de övriga MP-ledamöterna i riksdagen.

Kritiken handlar bland annat om att Anna Stenvinkel såg till att stoppa MP-tjänstemannen från att få ett uppdrag i stiftelsen Green Forum, vilket Aftonbladet tidigare berättat om.

Miljöpartiets presschef Pontus Tengby kommenterar kritiken i ett sms till Aftonbladet.

”Vi kan konstatera att det finns ett flertal rena felaktigheter i mejlet. Men vi går inte in och kommenterar detaljer i vår interna kommunikation”, skriver han.

”Justitiemord”

Aftonbladet har talat med källor inom partiet som beskriver hanteringen av ärendet som ”helt galen”, som talar om att det är justitiemord att tillskriva en person spionanklagelser om man inte har på fötterna.

Uppgiftslämnare beskriver att irritationen är stor, att det gått prestige i ärendet och att man är oroliga för att det här ska ligga partiet till last in i valrörelsen.

Den åsikten har också tidigare språkröret Birger Schlaug givit uttryck för. I slutet av december skrev han på Facebook:

– Till slut står jag och andra som frågetecken och undrar vad i helvete som pågår. Varför man inte reder ut detta före valrörelsen är för mig obegripligt. Vem eller vilka skyddar man?

MP-tjänstemannen säger till Aftonbladet att han i praktiken är belagd med yrkesförbud av utpekandet som säkerhetsrisk och han tillbakavisar på alla punkter innehållet i erinran.

– Jag hade aldrig fått någon tillrättavisning, varken av teamchef eller av kanslichef. De hade ingen erfarenhet av hur vi jobbade i utrikesteamet. Det som de påstår är andrahandsinformation som de har missförstått.

– Jag upplevde varningen som felaktig och orättvis – att cheferna missbrukade sin makt. Det tyckte våra advokater också varför den ströks och förklarades ogiltig i avtalet. Och jag fick ytterligare några månadslöner i avgångsvederlag. Hade det varit som Stenvinkel påstår skulle jag aldrig fått några pengar – och varningen skulle heller aldrig ha kunnat förhandlats bort.

Aftonbladet har utan framgång sökt Anna Stenvinkel för en kommentar. Eva Svedlings sekreterare svarar först att hon ska vara tillgänglig ”inom kort” – därefter är det ingen som svarar.

 

LÄS OCKSÅ: Skandalerna som skakat Miljöpartiet

 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln