Lööf vill göra upp om flyktingpolitiken med MP och S

Publicerad 2018-08-21

Annie Lööf tror att Alliansen, MP och S kan göra upp om flyktingpolitiken efter valet.

Hon säger samtidigt att hon är beredd att förlänga den tillfälliga, och strama flyktinglagen, fram till att överenskommelsen är i land.

– Det är möjligt att förlänga den tillfälliga lagen med viss justering, säger hon till P1-morgon.

Annie Lööf frågades i dag ut i P1-morgon. Hon fick flera frågor om hur Centerparitet och Moderaterna ska kunna komma överens om en gemensam flyktingpolitik när de går till val tillsammans.

En viktig fråga för C är rätt till återinföra familjeåterförening, något som M är emot.

– Det är en hjärtefråga för många. Men vi har en förmåga att komma överens. Det som ska vara grunden för nästa överenskommelse är det vi gemensamt kom överens om hösten 2015, säger hon.

”Kompromiss och förhandling”

Annie Lööf är beredd att förhandla om flyktingpolitiken och låta frågan avgöras i en gemensam parlamentarisk utredning efter valet.

– Politik bygger på kompromiss och förhandling. Jag ser framför mig att vi har en uppgörelse mellan Alliansen och exempelvis Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

På frågan om hon vill förlänga den tillfälliga, och strama, flyktinglagen till dess att överenskommelsen är i hamn säger hon:

– Jag utesluter inte att förlänga den nuvarande tillfälliga lagstiftningen. Men då är det rimligt att barn får återförenas med sina föräldrar och att införa särskilt synnerligen ömmande omständigheter. Det är de delarna som är känsligast.

Då vill du ju inte förlänga den som den ser ut nu?

– Det är möjligt att förlänga den med viss justering. Det är min utgångspunkt.

Annie Lööf.