Stefan Löfven: Strandhäll sitter kvar

Statsministern om KU-kritiken mot hans minister

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Stefan Löfven kommenterar KU:s prickning av Annika Strandhäll – och slår fast att hon ska sitta kvar.

– KU:s skrivningar utgör naturligtvis ingen grund för att Strandhäll ska avgå, säger han.

Statsministern tar på sig det yttersta ansvaret för felen och menar att regeringen nu ska gå genom granskningsrapporten grundligt.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) kommer hans partikamrat, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, att sitta kvar på sin post trots prickningen från Konstitutionsutskottet, KU. Han menar att granskningen inte ger någon grund för att hon bör avsättas.

Det var i förra veckan som riksdagen röstade om ett misstroendevotum mot Strandhäll, på Moderaternas initiativ. Men eftersom Centerpartiet lade ned sina röster så klarade sig ministern kvar.

”Ingen grund”

– Det hon får kritik för är att processen borde ha dokumenterats bättre och det har statsrådet själv lyft fram. KU:s skrivningar utgör naturligtvis ingen grund för att Strandhäll ska avgå, säger han.

Löfven fortsätter:

– Men det viktiga i principfrågan är att en regering kan flytta på en generaldirektör. Det viktiga är också att KU:s slår fast att det inte har funnits några osanningar här från Strandhäll.

Han slår dock samtidigt fast att det är viktigt att regeringen sätter sig in i vad KU säger i sitt betänkande, för att se vad som måste förbättras.

”Jag är ansvarig”

Dessutom att de brister som kommit fram i fråga om regeringens arbete ytterst är hans ansvar som chef.

– Ytterst är det jag som är ansvarig, vi tittar nu på KU:s olika delar för att se vad det är som måste förbättras, säger han.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM