Kommunen ska stoppa tiggeriet – med ny metod

Publicerad 2018-04-15

ESKILSTUNA. Tiggarna ska bort från Eskilstunas gator.

Inom kort röstas ett omdiskuterat förslag igenom som innebär att det ska krävas tillstånd för ”passiv pengainsamling” på flera håll i kommunen.

Målet är att det ska bli så dyrt och krångligt att det inte ska vara lönt att söka.

– Vi vill att tiggeriet ska upphöra, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, pekar ut genom fönstret i Stadshuset i Eskilstuna.

– Man ser dem överallt, där till höger sitter alltid en utanför Systembolaget.

Om Jansson och den styrande majoriteten i staden får sin vilja igenom ska tiggare, som kvinnan i regnet utanför, bort från stadsbilden.

En tiggande kvinna utanför Systembolaget i Eskilstuna.

Förslaget man lagt fram har väckt uppmärksamhet långt utanför Sörmland. Inför höstens val diskuteras tiggerifrågan flitigt och det är många som tittar noga på ”Eskilstunamodellen” – bland dem statsminister Stefan Löfven (S).

Det har gått ett par år sedan tiggare började dyka upp utanför mataffärer och köpcentrum. Människor på knä med en kopp i handen, oftast romer från Rumänien och Bulgarien, blev ett stående inslag över hela Sverige.

Så även i Eskilstuna, där det i dag finns det mellan 50-80 personer ur den grupp som kommit att kallas EU-migranter.

Majoriteten vill förbjuda tiggeri

Mätningar har visat att en majoritet av svenska folket tycker att tiggeri ska förbjudas.

Och politikerna har lyssnat. I höstas röstade Moderaterna igenom ett nationellt tiggeriförbud på sin partistämma, något som Sverigedemokraterna tidigare varit ensamma om att kräva.

Socialdemokraterna har inte gått lika långt, men på sin kongress förra året skärpte man tonen. Tiggeriet ska bort, men partiet har ännu inte sagt hur.

I väntan på beslut i riksdagen har flera kommuner valt att pröva om det kan få bort tiggeriet på egen hand.

Då kommunen leds av en socialdemokrat blir just Eskilstuna extra intressant för Löfven.

– Vi får följa det och vad det ger för effekt, har han sagt till Aftonbladet.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Men staden är inte först ut. I höstas röstade M-ledda Vellinge igenom ett lokalt tiggeriförbud. Försöket stoppades dock av Länsstyrelsen i Skåne som slog fast att tiggeriet inte innebar ett störande av ordningen i kommunen.

Den politiska majoriteten i Eskilstuna – S, M och C – ska i stället pröva om det går att reglera bort tiggeri genom att förändra de lokala ordningsföreskrifterna.

Modellen, som väntas röstas igenom på kommunfullmäktige i maj, innebär att den som vill ägna sig åt ”passiv pengainsamling” på vissa håll i staden måste söka ett avgiftsbelagt tillstånd hos polisen.

Bedöms den sökande bli en ordningsstörning blir det nej.

”Vissa tycker att det stör”

Jimmy Jansson (S) poängterar att tiggerifrågan är långt ifrån enkel. Men han har landat i att skälen för att försöka få bort fenomenet väger över.

– Frågan engagerar väldigt många människor, av olika skäl. Vissa tycker att det stör när de ska in i en butik. Andra kan inte acceptera att människor tvingas leva så. Vi vet att det förkommer brottslighet i bakgrunden, där människor far illa.

Han fortsätter:

– Jag landar själv i att Sverige har en välfärdsstat. Den omfattar inte att någon människa ska behöva sitta på gatan och tigga.

”Våra väljare tycker att vi måste agera”, säger Jimmy Jansson (S).

Jansson säger att det för honom som socialdemokrat är självklart att försöka reglera bort sådant han inte gillar.

– I andra hand tar vi sossar till förbud, men det ska undvikas så långt det är möjligt.

– Våra väljare, inom partierna som styr Eskilstuna, tycker att vi måste agera. Men vi försöker att göra det utifrån ett humanistiskt och professionellt perspektiv.

Han säger själv att modellen innehåller ett mått av cynism. Byråkrati ska hindra folk från att tigga.

Den avgift som ska tas ut av polisen kommer att vare en hämmande faktor.

– Vi är fullt medvetna om det. Det blir sannolikt mer än 100 kronor per tillfälle. Får man in i snitt 70 kronor per dag, ja då blir det nog färre som tigger. Det är bara att vara ärlig med det.

– Börjar det hända incidenter, ordningsstörningar, så blir det nej när man ansöker. Funkar det så kanske man kan få ett ja. Men helst inte, för vi vill att fenomenet ska upphöra och att man får hjälp på annat sätt.

Fått kritik av partikamrater

Jimmy Jansson har fått hård kritik från partikamrater. Det finns gräsrötter inom S som tycker att det är fel att försöka förbjuda eller reglera bort tiggeri, att det inte går att förbjuda fattigdom.

Det gör Jansson förbannad.

– Vi måste kunna ha en intellektuell diskussion om hur fattigdom ska få ta uttryck, vad vi tolererar att fattiga människor ska leva i. När arbetarrörelsen började resa sig i det här landet, när arbetarklassen levde fruktansvärda liv, då gick det jäkligt bra att bli förbannad och hitta lösningar mot det. Nu handlar det förvisso inte om svenska medborgare, andra länder har ansvaret, men jag ser inte samma vrede. Som socialdemokrater hade vi aldrig accepterat att svenska medborgare levde under sådana här förhållanden.

Han medger dock att den stora frågan, hur situationen för de utsatta EU-medborgarna ska bli bättre, är svår.

– Vi ska vända oss till Ungern, Rumänien eller Bulgarien och kräva förändring. Det har gjorts, men det går åt helsike för långsamt.

”Folk utnyttjas”

Det moderata kommunalrådet Jari Puustinen, som styr tillsammans med Jansson, säger att det största problemet är baksidan av tiggeriet.

– Folk utnyttjas av organisationer och det förekommer prostitution, det kan vi läsa i polisrapporter. Personligen tycker jag inte att tiggeri hör hemma i Sverige. Vi har ett skyddsnät och skattetryck för att kunna ta hand om varandra. Det är på EU-nivå man måste sätta ned foten.

Även Puustinen får samtal från nyfikna partikamrater runt om i Sverige. Både han och Jimmy Jansson tror att ”Eskilstunamodellen”, om den godkänns av Länsstyrelsen, kommer sprida sig runt om i landet.

”Personligen tycker jag inte att tiggeri hör hemma i Sverige”, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Men på andra håll i staden har förslaget stött på hård kritik. Ett par minuter från Stadshuset, i närheten av Klosters kyrka, har Eskilstuna Stadsmissionen sin verksamhet.

Fem dagar i veckan öppnar de sina dörrar för de människor, framför allt rumäner, som kommit till Eskilstuna för att tigga. Här kan de få en bit mat, tvätta sina kläder, duscha och ta del av sociala aktiviteter under några timmar innan de beger sig ut för att tigga eller samla tomburkar igen.

Här talar man inte om tiggare eller EU-migranter, utan om gäster. Förra året hade man cirka 5 600 besök av 134 personer.

Riskerar att hamna i prostitution

Carolina Bäck, socialchef på Eskilstuna stadsmission, tycker förslaget är helt fel. Hon säger att det inte går att se ”passivt penninginsamlande” som en ordningsfråga.

Hon menar också att de som i dag tigger riskerar att bli än mer utsatta, framför allt kvinnorna.

– Vi får ofta hör historier om hur de möts av män som vill köpa sex. Jag är rädd för var de kvinnorna kommer hamna om de inte kan sitta och be om pengar, vilken slags försörjning de ska ha. Tyvärr är det så att fattiga och utsatta kvinnor till syvende och sist bara har sin kropp.

Carolina Bäck, socialchef på Stadsmissionen, är emot förslaget om att reglera tiggeriet.

Carolina Bäck säger att oron har börjat sprida sig bland EU-migranter i staden efter att planerna på att begränsa tiggeriet blev känt. Men det betyder inte att de kommer lämna Eskilstuna.

– De har inte så många alternativ, de säger att de kommer att vara kvar men att de får bli mer kreativa och hitta andra lösningar, som att köpa instrument eller liknande. Det här förslaget rör också vissa områden, de kanske flyttar sig till andra ställen som inte omfattas.

”Inga andra utvägar”

Hon är tydlig med att tiggeri inte är någon långsiktig lösning för någon.

– Men det här är människor som försöker överleva från dag till dag, de ser inga andra utvägar. Det finns ingen som frivilligt och av bekvämlighetsskäl ägnar sig åt det.

Hon tror i stället att beslutet är fattat av valtaktiska skäl.

Bäck vill i stället att både kommun och stat på riktigt ska se över vad som kan hjälpa de som i dag tigger att få en dräglig situation i sina hemländer.

Stadsmissionen har bland annat varit med och arrangerat kurser där EU-migranterna kan lära sig språk och enklare arbetsuppgifter. Man vill se mer påtryckningar från Sverige inom EU för att komma till rätt situationen i hemländerna där de drabbas av hård diskriminering.

Alex Voronov, politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren, tror att den styrande koalitionen använder frågan för att skaffa sig fördelar inför valet.

Även den liberala ledarsidan på Eskilstuna-Kuriren är en stark röst mot förslaget.

Politiska redaktören Alex Voronov säger att han är fullt medvetna om att det finns allvarliga problem kopplat till tiggeri – organiserat utnyttjande av de som tigger, nedskräpning och olagliga bosättningar.

– Men de kan lösas med andra metoder. Kamp mot utnyttjande är en polisiär fråga och i övrigt är det en kombination av insatser från polisen och andra sociala insatser.

Han säger att tiggeri är långt ifrån den bästa lösningen att försörja sig för någon, men att det är vad som står till buds för den här gruppen.

– Det gör att många kan förändra sin situation, att de får in pengar till barnens skolgång i hemlandet och annat. Den möjligheten bör man inte ta bort. Att gå in och förbjuda tiggeri är också en allvarlig frihetsinskränkning. Det måste man ha starka skäl till och det kan jag inte se att det finns.

Även Voronov tror att den styrande koalitionen använder frågan för att skaffa sig fördelar inför valet.

– Socialdemokrater och moderater säger egentligen samma saker. Tiggare är inte önskvärda och de ska bort härifrån.

Han lyfter i stället fram det arbete som Stadsmissionen gör som ett föredöme och tycker att kommunen i stället borde ordna fram platser där EU-migranterna kan bo, vilket han menar skulle lösa problem kring nedskräpning och olagliga bosättningar.

– Och man bör stödja initiativ som handlar om att hitta andra sätt för de här människorna att få en inkomst och förändra sin situation.

”Kritiken är rimlig”

Men trots kritiken står Jimmy Jansson och de andra politikerna på sig.

– Kritiken är högst rimlig och väntad, framför allt från Stadsmissionen. Det handlar om utsatta människor och den ideella sektorn är väldigt viktig. Men vi agerar inte på den nivån, det ska inte en kommun göra. Vi ska angripa en fråga från ett strukturellt perspektiv.

Jimmy Jansson (S) medger att den stora frågan, hur situationen för de utsatta EU-medborgarna ska bli bättre, är svår.

Även polisen har haft invändningar, att arbetet med tillstånden kommer att ta resurser från annat. Men Jansson säger att så inte kommer bli fallet. En ansökan ska förvisso lämnas in till och behandlas av polisen, men ordningsvakter som kommunen ordnar kan sköta arbetet på stan, säger han.

Länsstyrelsens prövning, om Eskilstunas modell får genomföras, kommer att ske några veckor efter beslutet i kommunfullmäktige.

Om det blir nej menar både S och M i Eskilstuna att politikerna i riksdagen bara har två alternativ: att ändra ordningslagen eller införa ett nationellt tiggeriförbud.

Även Carolina Bäck på Stadsmissionen tror att fler försök kommer göras att få bort tiggeriet även om modellen i Eskilstuna stoppas.

– Det är jag ganska säker på. Men vi tänker stå kvar och värna alla människors rätt till ett anständigt liv.

SÅ TYCKER ESKILSTUNABORNA:

Sören Lindahl, 77, pensionär.

Sören Lindahl, 77, pensionär:

– Jag tycker nog att det är bra, lite uppstyrning vore bra. Det är bedrövligt att se folk sitta på det här sättet. Jag ger inte själv pengar, jag har inte råd att ge till alla som samlar in. Ska jag ge pengar ger jag till de som sysslar med forskning kring Parkinsons sjukdom.

Carina Träff, 56, arbetssökande.

Carina Träff, 56, arbetssökande:

– Jag tycker det är helt förkastligt. De har ju ingen annan möjlighet. Det går mycket rykten om att de som kommer hit har fina bilar och mycket pengar. Men jag tror ingen skulle stå på knä i åtta timmar om dagen om man inte behövde det. I stället borde samhället hjälpa dem, bland annat genom att upplåta mark där det kan stå en portabel toalett och soptunnor. Då hade det inte behövt bli så skräpigt kring deras läger.

Tove Wessman, 29, boendestödjare inom LSS.

Tove Wessman, 29, boendestödjare inom LSS:

– Det är fel, man kan inte förbjuda fattigdom. I stället borde man ge de här personerna rätten att söka asyl i Sverige, som de flesta andra som inte kommer från Europa får göra. Deras situation i Rumänien, eller var de nu kommer ifrån, är ju ohållbar.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten – för och emot