KD-kravet: Så måste Sverige rustas upp

Publicerad 2018-01-11

Kristdemokraterna rustar upp sin försvarspolitik inför nästa försvarsberedning.

Partiet kräver att Sverige till år 2030 rustar upp sin militära förmåga rejält med bland annat tre nya brigader och en ny flygflottilj.

– Alla har konstaterat att ett angrepp på Sverige inte kan uteslutas, då måste man ta konsekvenserna av det, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor.

På söndag inleds Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen, där säkerhets- och försvarspolitik ska diskuteras under tre dagar. Inför samlingen gör KD en offensiv och presenterar sina krav på hur Sveriges militära förmåga ska rustas framöver.

KD var inte med i den senaste försvarsuppgörelsen, då man inte tyckte att de andra partierna var beredda att satsa tilläckligt mycket pengar till försvaret. I stället gjorde S, MP, M och C upp om förstärkningar.

I februari ska den nya försvarsberedningen, där alla partier ingår under ledning av Björn von Sydow (S), träffas för att fortsätta de samtal som ska ligga till grund för beslutet om det svenska försvarets inriktning och utveckling åren 2021–2025.

Så vill KD rusta Sverige

Nu går KD ut med vad man kommer att driva för frågor i beredningen. Partiet, som sedan tidigare kräver att Sverige till år 2027 ska lägga två procent av BNP för försvaret, har specificerat hur mycket man vill att den svenska militära förmågan ska öka till 2030.

– Alla har konstaterat att ett väpnat angrepp på Sverige inte kan uteslutas. Då måste man ta konsekvenserna av det och se att vi behöver kraftigt behöver förstärka förmågan inom alla försvarsgrenar, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Partiet vill bland annat att tre nya brigader, med cirka 5 000 män och kvinnor, ska komplettera de två som finns i Skövde och Boden. Man pekar ut Dalarna, Skåne och Södermanland som strategiska platser där de nya ska ligga. Man vill även se två stridsgrupper, en i Stockholm och en på Gotland.

Ny flygflottilj i Uppsala

På flygsidan vill man att en ny flygflottilj etableras i Uppsala. Och på sjösidan vill man se totalt tre sjöstridsflottiljer och marinen ska utökas med fler ytstridsfartyg och ubåtar.

Busch Thor vidhåller att upprustningen skulle bli dyr, men att det är en prioriteringsfråga.

– Det här är en hemförsäkring fast för ett helt land.

KD-ledaren säger att det framför allt är den ryska aggressionen som är orsaken till att Sverige måste rusta upp. Men det är inte en regelrätt attack från öst hon ser framför sig.

– Om man tittar på den säkerhetspolitiska situationen är det mer sannolikt att vi får ökade provokationer gentemot de baltiska staterna. I ett sådant läge måste Nato kunna stötta upp Baltikum, då behöver de kunna använda Sverige. Och om vi då inte har en ordentlig förmåga för att avvärja och avskräcka andra, då kan Ryssland bidra till att hålla Sverige gisslan så att Nato inte kan utgå här ifrån.

Ett problem som KD identifierat är att bristen på personal inom det militära gör att partiets planer med dagens utbildningstakt blir svår att uppfylla. Man ser målet till 2030 som en basplatta som ska finnas kvar ”för alltid”.

Mikael Oscarsson säger att intagningen av värnpliktiga måste tredubblas jämfört med i dag och att Försvarsmakten måste ges bättre möjligheter att erbjuda bra arbetsvillkor för sina anställda.

Han tror att stödet för KD:s försvarslinje är växande i Sverige.

– Vi är ett så stort land att vi kräver den här typen av försvar för att svenska folket ska kunna känna trygghet.