Det här vill politikerna göra efter #metoo

Uppdaterad 2017-12-05 | Publicerad 2017-11-28

Vittnesmål om sexuella trakasserier i samband med #metoo-uppropet har skakat Sverige under flera veckor.

Aftonbladet var på plats vid riksdagen för att dela ut berättelser från Dokumentet Sverige till ledamöterna i riksdagen – och fråga vad de ska göra för att stoppa sexuella övergrepp och trakasserier.

Från Vänsterpartiets sida vill man se ett oaktsamhetsrekvisit. Det skulle kunna öka antalet fall som ledde till åtal och fällande domar, tror Rossana Dinamarca.

– I dag måste man ha haft uppsåt för att ha begått en våldtäkt. Det är ofta där det kanske faller på att personen inte haft uppsåtet, men omständigheterna gör att personen borde ha förstått att kvinnan omöjligt kunde ge sitt samtycke, till exempel genom att kvinnan var så packad, säger Dinamarca. 

En sådan lag skulle gå ännu längre än en samtyckeslag, menar hon.

Kan leda till fler anmälningar

Jan Björklund tror att uppropet kan leda till att fler kvinnor vågar anmäla och säga ifrån och att chefer och arbetsgivare inte kommer våga mörka övergrepp på arbetsplatser.

Han säger också att partiet har sett över hur de arbetar med den här typen av frågor.

Nu tror han att uppropet kan leda till en förändrad attityd gentemot sexuella övergrepp.

– Det är förfärligt att det är så omfattande och utbrett och det är bedrövligt att det varit så. Samtidigt är det väldigt bra att det nu kommer fram. Det kommer skapa en ny attityd mot det här, det tror och hoppas jag, säger han. 

Fler poliser

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att hon kommer att kämpa för flera poliser.

– I dag läggs till exempel våldtäktsfall ner för att man inte har resurser att utreda. Det sänder en signal om att vi inte tar kvinnors värdighet på allvar, säger hon.

KD:s jämställdhetspolitiska talesperson Desirée Pethrus säger att man borde lyssna på diskrimineringsombudsmannens förslag om att att öka sanktionsmöjligheterna mot arbetsgivare som inte hanterar problemen. 

– I dag är du skyldig att utreda så fort någon anmäler och det görs uppenbarligen inte om man läser många av de hör historierna, säger Pethrus.

Följ ämnen i artikeln