Miljöpartiet vill ha mer tid av talmannen

Önskar att omröstningen om statsminister skjuts fram

avAnette Holmqvist, Olof Svensson, Pär Karlsson

Miljöpartiet vill skjuta upp statsministeromröstningen på onsdag – för att lösa problemet med V.

– Vårt besked till talmannen är att vi önskar att han ger några dagars respit för partierna att ta hand om den situation som uppkommit, säger språkröret Isabella Lövin.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin har också haft samtal med talmannen Andreas Norlén.

De har framfört att de tycker att statsministeromröstningen, som är planerad till på onsdag, ska skjutas upp. Detta efter Vänsterpartiets besked om att man inte kan släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister i nuläget.

– Vårt besked till talmannen är att han ska ge några dagars respit för partierna att ta hand om den situation som uppkommit och så att vi kan reda ut de frågetecken som kommer ifrån Vänsterpartiet, säger Lövin.

1 av 24 | Foto: Jessica Gow/TT
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin träffar talman Andreas Norlén

Dokumentet ligger fast

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har under dagen slagit fast att de menar att överenskommelserna mellan deras respektive partier samt S och MP ligger fast. Så också formuleringen om att Vänsterpartiet ska hållas utanför inflytande över regeringens politiska inriktning.

Inte heller MP-språkrören ser någon möjlighet till att stryka skrivningen, eftersom den är förhandlad och godkänd av alla fyra partierna.

– Börjar man riva upp en formulering så kommer det snart andra krav, säger Lövin.

Upp till Löfven att lösa

Gustav Fridolin lyfte i sin tur fram att formuleringen i dokumentet inte utesluter samarbete med V, i frågor som går utanför den förhandlade överenskommelserna mellan S, MP, C och L.

– Det är ett konstaterande av att nu har regeringen inte längre det samarbete med Vänsterpartiet som man hade under förra mandatperioden, säger han.

Fridolin menade att MP har uppskattat det samarbete man haft med V under förra mandatperioden och att man tror att det samma kommer att gälla framåt, med C och L.

V inte som SD

– Jag vill också betona att för MP är det principiellt omöjligt att jämställa V med SD på det sätt som gjorts i debatten, säger Fridolin.

Han framhöll dessutom att konflikten med Vänsterpartiet enbart kan lösas genom samtal mellan Jonas Sjöstedt (V) och den tänkta regeringsbildaren, alltså Stefan Löfven.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!