Klart – ensamkommande får ny chans att stanna

Publicerad 2018-06-07

Nu är det beslutat.

9 000 ensamkommande får en ny chans att stanna i Sverige.

Eftersom Centerpartiet valde att stödja regeringens omdiskuterade och kritiserade lagförslag fick det tillräckligt med stöd i riksdagen.

– Jag känner den glädje som många av de ensamkommande känner, säger C-ledaren Annie Lööf.

I dag var det dags för ledamöterna i Sveriges riksdag att ta ställning till S/MP-regeringens omdebatterade lagförslag som innebär att 9 000 ensamkommande, som fått eller skulle få avslag på sin asylansökan, ska få en ny chans att stanna i Sverige.

Svidande kritik

Det handlar om tidsbegränsade uppehållstillstånd för gymnasiestudier för de som drabbats av långa handläggningstider. Förslaget har varit mycket omdebatterat, både i och utanför regeringen och fick svidande kritik från Lagrådet. Det var länge oklart hur det hela skulle sluta.

Men när Centerpartiet i slutet av april, som enda borgerliga parti, meddelade att man skulle rösta ja till förslaget stod det klart att regeringen hade det stöd man behövde, eftersom man har stöd av Vänsterpartiet.

Det var ett besked som väckte vrede hos övriga tre Allianspartier, som röstade emot lagen. Det gjorde även Sverigedemokraterna.

Känner glädje

Efter omröstningen var C-ledaren Annie Lööf nöjd.

– Jag känner den glädje som många av de ensamkommande känner, som känt sig klämda och straffade när systemen fallerat. De får nu en möjlighet att under tre månader få sin sak prövad på nytt, säger hon.

Hon tror inte den splittring inom migrationspolitiken som uppenbarat sig inom Alliansen ska äventyra samarbetet framöver.

– Vi har ett gott samarbete och fortsätter som vanligt att förhandla diverse frågor och det kommer vi göra fram till valet, eftersom vi ska lägga fram en gemensam reformagenda och bilda en ny regering.

– Detta är en migrationsfråga där vi tyckt olika, det har vi gjort i andra sådana också där Moderaterna har varit ensamt Alliansparti att rösta med regeringen. Nu är det här beslutet fattat och nu riktar vi fokus på andra frågor.

M:s Elisabeth Svantesson var mycket kritisk mot riksdagens beslut.

– Det var väntat, men samtidigt väldigt synd att det blev så här. Det här ger inte Sverige en långsiktigt hållbar migrationspolitik, tvärtom. Långa handläggningstider kan aldrig vara ett skäl för att få asyl i Sverige. Det är många som har fått vänta länge, inte bara de här unga männen, säger hon.

”Jag är orolig”

Fredrik Malm (L), säger att beslutet är bekymmersamt.

– Riksdagen har nu valt att i grunden ändra svensk migrationspolitik, från att handla om individuell prövning och skyddsskäl till att i stället få det att handla om handläggningstider och gymnasieskolan. Jag är rätt orolig för svensk migrationspolitik framöver.

Hårdast i sin kritik var SD:s gruppledare Mattias Karlsson.

– Det är ett sorgligt och bedrövligt beslut som undergräver hela grunden för en reglerad migrationspolitik. Det visar att Socialdemokraterna inte har någon trovädrighet alls när det gäller talet om kursomläggning och talet om ordning och reda i migrationspolitiken. Man belönar människor som medvetet har försökt bedra svenska myndigheter genom att ljuga om sin identitet, säger han.

SD hoppas att beslutet ska kunna rivas upp framöver.

Tre liberaler och tre kristdemokrater röstade emot partilinjen och för lagen om ensamkommande. En centerpartist avstod från att rösta för, som hans parti gjorde. Totalt blev röstsiffrorna 166-134.