M-ledning tvingas backa om anonyma vittnen

Uppdaterad 2018-03-19 | Publicerad 2017-10-12

ÖREBRO. Moderaternas partiledning med Ulf Kristersson i spetsen ville tillåta anonyma vittnen i rättegångar.

Men nu står det klart förslaget saknar stöd i partiet.

– En viktig seger för rättssäkerheten, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

Inför Moderaternas arbetsstämma i Örebro, som inleddes i dag, har partistyrelsen sökt stöd för att partiet ska verka för att tillåta anonyma vittnen i rättegångar. Orsaken är att det funnits rapporter om att människor inte vågat vittna av rädsla för att vittna.

M:s rättspolitiska talesperson Tomas Tobé menade att möjligheten bara skulle användas i undantagsfall.

Den kontroversiella frågan har dock varit omstridd. Bland de som reserverade sig mot förslaget fanns nya partisekreterare Gunnar Strömmer, partistyrelseledamöterna Christan Gustavsson och Hanif Bali och Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa.

De ansåg alla att förslaget skulle leda till ”långtgående inskränkning av rättsstatliga principer”.

Ledningen tvingas backa

Omröstningen om M:s rättspolitik sker inte förrän i morgon, men redan nu står det klart att partiledningen gått på pumpen när frågan om anonyma vittnen behandlats på stämman. Det innebär att Moderaterna inte kommer att gå till val på att tillåta anonyma vittnen.

I det nya kompromissförslaget står att partiet ska verka för att en utredning ska tillsättas som ”tar ett helhetsgrepp om vittnesskyddsfrågorna”. I den utredningen ska anonyma vittnen finnas med.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa är mycket nöjd.

– Muf-linjen vann och partistyrelsen backar från förslaget om anonyma vittnen. En viktig seger för rättssäkerheten, säger han.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé har en annan bild.

– Jag och partisekreterare Gunnar Strömmer presenterade en kompsomiss för utskottet som vi har fått ett starkt stöd för. Det var Muf som röstade emot, men jag röstade ett väldigt starkt stöd bland övriga ombud.

”Vill utreda”

Han säger så här om den utredning man nu vill tillsätta.

– Vi väljer att förstärka möjligheten till anonymitet i förhörssituationer och vill i övrigt utreda frågan om att kunna vittna anonymt i domstol. Nu återstår att se om stämman är beredd att fatta detta beslut.

Varför är den här frågan så omstridd i partiet?

– Det handlar om att å ena sidan balansera rättsstatens principer och å andra sidan se våra möjligheter att faktiskt kunna lagföra många av de kriminella gäng som i dag härjar i våra utanförskapsområden.

Sedan tidigare står det klart att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill tillåta anonyma vittnen. Även Liberalernas partistyrelse har röstat för ett förslag om anonyma vittnen. Om det har stöd i partiet beslutas på partiets landsmöte i november.