Stefan Löfven vill ge mer till små kommuner i glesbygd

Presenterar förslag för ändrad utjämning vid sommartal i Värmland

Publicerad 2019-08-18

KRISTINEHAMN. Nu har Stefan Löfven sparkat igång den politiska hösten – med sommartal i Värmland.

Regeringen vill minska klyftorna mellan landets kommuner genom att förändra utjämningssystemet. Fattiga får mer, rika får betala.

– För region Värmland skulle det ge ett tillskott i 250 miljoners klassen, säger Löfven.

Förslaget ledde omgående till heta känslor i Stockholm.

Det har blivit en tradition att partiledarna håller sommartal när de kommer tillbaka från sina ledigheter. Statsminister Stefan Löfven (S) samlade tidigare åhörarna i Vasaparken i Stockholm, men har på senare år i stället valt att hålla tal på olika håll i landet.

I år hölls talet i Björneborgs folkpark i Kristinehamn.

Mer till fattiga kommuner

Löfven presenterade den nyhet han hade i sitt tal tillsammans med ministrarna Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi.

Det handlar om att S vill minska klyftorna mellan landets kommuner och landsting genom att förändra kostnadsutjämningssystemet.

Förslaget innebär att omfördelningen mellan kommunerna ökar från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder. Påverkbara faktorer som till exempel försörjningsstöd (socialbidrag) ska inte ingå i systemet.

Syftet är att mindre kommuner i glesbygd, som har större problem med åldrande befolkning och dålig ekonomi, ska få mer.

Stockholm får betala mer

Samtidigt innebär förändringen också att kommuner med bättre förutsättningar, främst i storstäder, kommer att få betala mer.

Enligt den utredning som föregått förslaget skulle Stockholms län få betala 1,6 miljarder kronor mer. Löfven menar dock att övergången ska kompenseras med ett särskilt stöd, ett införandebidrag, till dem som får betala mer.

Enligt Löfven skulle förändringen ge Värmland 250 miljoner kronor mer. Det motsvarar kostnaden för 350 sjuksköterskor.

– Förhållandena mellan kommunerna varierar stort över landet men ansvaret är detsamma, säger Shekarabi.

Och tillägger:

– Nu stärker vi där behoven är som störst.

Lena Hallengren tryckte i sin tur på vikten av att alla ”får den välfärd man har rätt till och betalat skatt för” oavsett var i landet man bor.

Regeringen räknar med att få stöd för förslaget av samarbetspartierna Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och man vill att det ska sjösättas vid årsskiftet.

Irene Svenonius(M), finansborgarråd i Stockholm.

Ilska i Stockholm

Reaktionerna på Stefan Löfvens nyhet kom direkt.

Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm (M) är besviken och menar att ”Socialdemokraterna uppenbart är emot Stockholms läns invånare” när man presenterar ett sådant förslag.

– Det är en enorm besvikelse att S i dag lämnar beskedet att svika 2,3 miljoner invånare i Region Stockholm. Beskedet innebär en höjd skatt som motsvarar kostnaden av hela Södertälje sjukhus. Opåverkbara regionala förutsättningar runt om i landet ska utjämnas men ansvaret måste vara statens inte en enda ensam region, säger hon.

Inte heller riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för M, gillar beskedet, även om också hon tycker att utjämningssystemet bör förändras:

– Sveriges kommuner behöver kraftfulla tillskott för att klara välfärden. För att lyckas med det behövs tuffa prioriteringar och en tillväxtpolitik som gör att kakan växer. Men kommunerna behöver också det bidragstak som Moderaterna föreslår.

Stefan Löfven menade i sin tur att storstadskommuner som Stockholm har stor glädje och nytta av att också andra kommuner går bra. Bland annat eftersom Stockholm drar till sig unga människor som ofta vuxit upp och utbildats någon annan stans.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!