Liberalernas kravlista på en ny regering

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-13

Liberalerna lovar att sätta skolan främst och kräva rejäla skattesänkningar på arbete om de får vara med och bilda regering.

Partiet kräver att värnskatten slopas och att brytpunkten för statlig skatt höjs.

– I Sverige betalar vi de högsta skatterna på arbete i världen. Det är dåligt för att det är arbete som skapar välfärd, säger Björklund.

Liberalernas ledare Jan Björklund presenterade i dag partiets valmanifest med vallöften på åtta områden. Den kan ses som partiets lista på reformer man kommer arbeta för om man får vara med och bilda regering efter valet.

Partiet vill bland annat se en sänkt skatt för att det ska löna sig att utbilda sig. L föreslår att brytpunkten för när man ska betala statlig skatt ska höjas från cirka 39 000 kronor i månaden till cirka 44 000 kronor.

Enligt partiets beräkningar ger det omkring 2 000 kronor i lägre skatt per år för en barnmorska och 8 000 kronor för en förstelärare.

Vill slopa värnskatten

Partiet vill också slopa värnskatten, något man krävt länge.

– I Sverige betalar vi de högsta skatterna på arbete i världen. Det är dåligt för att det är arbete som skapar välfärd, säger Björklund.

Det viktigaste området för L är skolan. Där lovar partiet bland annat att arbeta för betyg i årskurs fyra, ordningsbetyg, fler speciallärare och för att förstatliga skolan.

– Vi sätter skolan först, säger Björklund.

– För att hindra klyvningen av Sverige så måste vi lyfta skolresultaten.

Björklund pekar också på integrationen som en annan stor utmaning. Här lovar L att arbeta för ett stopp för nya religiösa friskolor och för en skärpt lagstiftning mot hedersförtryck.

”Hela vår samhällsmodell utmanas”

Jan Björklund poängterade också att årets val kommer att bli mer av en ideologisk kamp än tidigare.

– Hela vår liberala samhällsmodell som vi har i Sverige och i Västeuropa utmanas nu av väldigt starka krafter från höger som avskyr liberalismen och vill införa mer av nationalism. Man vill ha mindre av samarbete i Europa, går ur EU och man ifrågasätter frihandel och kontakter med omvärlden. Det är en utveckling jag inte vill se.

Hur påverkar det er valrörelse?

– Det påverkar mycket, hela valrörelsen kommer att få en ton av det här är ett mer ideologiskt viktigt val. Extrema krafter, SD på den högerextrema sidan och de rödgröna som går till val på att kraftigt begränsa människors valfrihet å andra sidan. Båda sakerna utmanar den liberala samhällsmodellen.

L-ledaren tror också att det kan bli en process när det ska bildas en regering efter valet.

– Om Alliansen blir största block behöver det inte bli så stökigt, då bedömer jag att vi tillträder som regering. Men skulle valet sluta på ett mer komplicerat sett blir det sannolikt stökigt. Jag vill att Alliansen ska hålla ihop i det läget, men det kommer att krävas mer samverkan i riksdagen.