Polisens resultat: Klarar upp allt färre våldsbrott

Publicerad 2018-01-10

För ett år sedan lovade rikspolischefen Dan Eliasson att det skulle vända 2017 – fler brott skulle klaras upp.

Totalt sett fick han rätt – samtidigt fortsätter polisens resultat att rasa när det gäller stölder och våldsbrott.

Detta trots att antalet anmälda våldsbrott har minskat med nästan 4 000 under 2017.

Polisens omorganisation som inleddes 2015 har avspeglats tydligt i resultaten.

23 polismyndigheter ombildades till två: Polisen och Säkerhetspolisen.

Målet var att polisen skulle komma närmare medborgarna och bli en effektivare organisation. Men det blev inte som det var tänkt. Kritiken, inte minst internt, blev omfattande och en mängd poliser hoppade av. Det talades om en kris inom polisen.

Färre lösta våldsbrott

Under 2016 löste polisen 10 000 färre brott än året innan till exempel.

Regeringen krävde därför att den negativa trenden skulle vändas 2017, något som Dan Eliasson också lovade.

– Den ska vända, den kommer att vändas, sa Eliasson till Aftonbladet för precis ett år sedan.

I dag släppte polisen siffrorna för antalet utredda brott förra året. Där kan man se att polisen lyckats öka antalet uppklarade brott med 3,1 procentenheter totalt sett. De största lyften görs inom trafikbrott, narkotikabrott och bedrägeribrott.

Men när det gäller våldsbrott är statistiken mer dyster läsning. Där rasade resultatet med 2,7 procentenheter, från 19 051 till 18 528 uppklarade brott, ärenden som redovisats till åklagare.

Likaså pekar resultatet för stölder och stölder i butik nedåt – där rasade utredningsresultatet med 8,5 respektive 7,8 procentenheter.

Våldsbrotten minskar

Siffrorna visar samtidigt att antalet anmälda våldsbrott totalt i landet sjunkit med 3,1 procent under det gångna året. Antalet sjönk med cirka 4 000 till totalt 125 670.

Det dödliga våldet fortsätter emellertid att öka, ett trendbrott som kom 2015.

Dan Eliasson sa förra året till Aftonbladet att tidigare chefer sysslat med så kallad pinnjakt – att man delvis valt att utreda enklare brott för statistikens skull. Något han själv tog avstånd ifrån:

”Tänker inte dopa siffror”

– Vi inom polisen skulle kunna frisera de där siffrorna ganska lätt genom att göra enkla ärenden för att få statistiken att se bättre ut. Men det kommer aldrig att ske under min ledning som rikspolischef. Vi ska jobba med det som är viktigt och allvarligt och av betydelse för samhällslivet. Jag tänker inte dopa siffrorna som kanske gjordes 2010-2015 för att det skulle se lite bättre ut.

Följ ämnen i artikeln