Klyftor på agendan när den ekonomiska eliten samlas i alpby

Uppdaterad 2018-01-25 | Publicerad 2017-01-16

Ekonomiska klyftor och vikten av politiskt ledarskap står i centrum på årets toppmöte i schweiziska Davos.

I det världsekonomiska forumet deltar politiska höjdare, näringslivstoppar och stjärnor som Matt Damon och Shakira.

– Årets tema är ledarskap och det kommer krävas mycket av det för att vi ska vända utvecklingen till framtidstro, säger statsminister Stefan Löfven.

I dag samlas världens ledare för 47:e året i rad för World Economic Forum i schweiziska Davos. Alpbyn är Europas högst belägna stad och ligger ett par timmars bilresa från Zürich. Det världsekonomiska forumets tema är globalisering, klyftor och ojämlikhet men väntas till stor del präglas av diskussioner om politik och populism, i spåren av brexit-omröstningen och valet av Donald Trump i USA.

Totalt väntas cirka 3000 personer storma in för att delta i Världsekonomiskt forum och ytterligare många tusen personer som ansluter som tjänstemän, medhjälpare och personal till mötet.

Kina stjäl showen

Många av deltagarna anländer i egna privatjet och trycket på flygplatsen i Zürich brukar vara så högt att en närliggande militär landningsbana brukar få öppnas.

Till alpmötet kommer en rad kända politiker, dock varken den avgående eller tillträdande amerikanske presidenten, Obama eller Trump som svärs in på fredag, samma dag som Davos avrundas. Kommer för första gången gör däremot Kina som väntas ansluta med en stor delegation, enligt SvD. President Xi Jinping och de åtta partitoppar och ministrar han har med sig väntas därmed stjäla en stor del av showen i Davos.

Även från Sverige är det flera kända namn som deltar. Statsminister Stefan Löfven (S) åker även i år till alpbyn. Konferensen har som tema ledarskap och ekonomisk ojämlikhet i världen.

– Det finns en oro, i EU och världen, att globaliseringen skapar vinnare och förlorare. Och det göder populism. Årets tema är ledarskap och det kommer krävas mycket av det för att vi ska vända utvecklingen till framtidstro. Vi måste minska klyftor och skapa fler jobb med schysta villkor och det kommer jag att lyfta i alla mina möten och samtal, säger Löfven.

Finansministern: Ökat intresse för svenska modellen

För två år sedan utsågs Stefan Löfven till ambassadör för kampanjen #HeforShe och delade scen med Harry Potter-stjärnan Emma Watson. Något sådant står dock inte på programmet denna gång, däremot en rad seminarier och rundabordssamtal om globalisering, europeiska affärer och FN:s utvecklingsmål till 2030. Spontana möten i korridorer, under fikapauser och mingel brukar dock också anses ha stor betydelse.

På onsdagseftermiddagen, innan Löfven lyfter hemåt mot Sverige igen, ska han hålla en presskonferens i Davos tillsammans med sin kollega, finansminister Magdalena Andersson (S).

– Vi kommer att prata om jämlikhet och behovet av minskade inkomstklyftor för att säkerställa långsiktigt hållbar tillväxt, säger Andersson.

Enligt finansministern finns det ett stor intresse runt om i världen för den svenska välfärdsmodellen, särskilt nu efter valet av Trump.

– Jag känner verkligen ett ökat internationellt intresse nu. Även internationella företagsledare börjar se att om man ska få en acceptans för ökad handel och digitalisering måste många fler människor få vara med och dela på frukterna, säger hon.

Thorwaldsson: Världen behöver en löneökning

Enligt globala hjälporganisationen Oxfam, som släppte en rapport om ekonomisk ojämlikhet i världen inför Davosmötet, äger världens åtta rikaste personer nu lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen gör tillsammans.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tänker ta chansen att lyfta vikten av att mer pengar måste fördelas till fler människor över världen när han åker till Davos för fjärde året i rad.

– Vi måste fortsätta arbetet med att få människor att se att hela världen behöver en löneökning. Den del av företagens vinster som går till löner har minskat dramatiskt sedan 80-talet men måste få börja öka igen. Det gör att ekonomierna stärks och börjar växa och att enskilda människor kan få en värdig lön att leva på varje dag.