Ny klimatrapport: Utsläppen fortsätter att öka

Publicerad 2019-12-04

Den nya klimatrapporten är en febrig mardröm för vår planet.

Trots politiska ansträngningar fortsätter utsläppen bara att öka.

– De fossila utsläppen förväntas bli 4 procent högre 2019 än 2015, när Parisavtalet skrevs, säger forskaren Glen Peters.

Världens länder samlas just nu i Madrid för FN:s klimatmöte COP25. Här ska ministrar från jordens alla hörn försöka komma överens om hur den globala uppvärmningen ska bromsas.

Utvecklingen går dock helt i motsatt riktning.

2019 väntas utsläppen av koldioxid i världen öka med minst 0,6 procent. Det kanske inte låter så mycket – men för att klara målet att hålla uppvärmningen under 1,5 grader krävs att utsläppen börjar minska drastiskt.

– Varje år med ökande utsläpp gör att målet blir svårare att nå, konstaterar Robbie Andrew, forskare på Centrum för internationell klimatforskning, Cicero, i Norge i ett uttalande.

Bilväg i Kina, ett av de länder som står för de flesta av utsläppen, enligt rapporten.

Får jorden att koka

Rapporten görs varje år av ”Global Carbon Project” och publiceras i flera tidskrifter, bland annat Nature Climate Change. En liten ljusglimt är att utsläppen i år inte är lika stora som förra året (2,7 procent). Det förklaras med en minskad användning av kol.

– Men minskningen var inte tillräcklig för att väga upp för den stora ökningen av gas- och oljekonsumtion, säger Glen Peters, forskningsledare på Cicero.

Naturgas är visserligen grönare än kol, men det är inget bra alternativ om utsläppen ska minska.

– Naturgas får bara planeten att koka saktare än vad kol gör, säger Peters.

Kina och Indien är värst

Den största ökningen av utsläpp sker i Kina och i Indien, enligt rapporten. Kina hade en ganska liten ökning av utsläpp mellan 2014 och 2016. Sedan dess har kurvan dock fortsatt att peka uppåt. I år är ökningen större än tidigare år, totalt 2,6 procent.

Hade det inte varit för en inbromsning i den ekonomiska tillväxten, och mindre efterfrågan på el, hade siffrorna förmodligen varit ännu högre.

– Kina står för hälften av all kolanvändning i världen, och kol ser ut att fortsätta vara den största utsläppskällan i Kina många år framöver, säger Jan Ivar Korsbakken, forskare på Cicero.

Minskar i EU och USA

I Indien väntas utsläppen öka med 1,8 procent 2019. Det är en kraftig minskning jämfört med förra året. Det förklaras också med en bromsad ekonomisk tillväxt och minskad efterfrågan på el.

I USA minskade utsläppen med 1,7 procent. Förklaringen är mindre kolanvändning och mer vind- och solenergi, samt mer naturgas. I EU minskade utsläppen också med 1,7 procent. Det är dock mindre än föregående år vilket beror på en ökad användning av olja och naturgas. Minskningen är dock inte tillräcklig för att uppvärmningen ska hållas under 1,5 grader.