F-kassan om Gabriella-fallet: ”Grov och allvarlig brottslighet”

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-20

Försäkringskassan slår tillbaka i fallet med tvåbarnsmamman Gabriella, 40.

Fallet är det största bidragsbedrägeriet med assistans som myndigheten hanterat – med trettio dömda personer.

– Det är riktigt grov och allvarlig brottslighet som har pågått under många år, säger Thomas Falk på Försäkringskassan.

Aftonbladet rapporterade i går om Gabriella Milunovic som dömts till fängelse för grovt bidragsbrott efter att ha ertappats med assistansfusk. Själv menar hon att det rör sig om missar i kommunikationen med assistansbolaget – men Försäkringskassan har en annan bild.

Thomas Falk, är nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan. Han säger att myndigheten började utreda Gabriella Milunovic och de aktuella assistansbolagen efter underrättelser och tips. När det nystades upp visade det sig vara det största ärendet av assistansbedrägerier som myndigheten hanterat.

Thomas Falk, nationell samordnare för Försäkringskassans arbete mot organiserad brottslighet.

– Upplägget är välkänt för oss. Vi kallar det för pappersassistenter. De erhåller lön som de betalar tillbaka till dem som ligger bakom upplägget. Det här bolaget är känt i dessa sammanhang och har varit med i flera rättsprocesser, säger han.

Dömts i både tingsrätt och hovrätt

Gabriella Milunovic har dömts både i tingsrätt och i hovrätt. I domen framgår att flera av assistenterna som anlitats aldrig har arbetat hos hennes son. Totalt har hon och de övriga dömda lurat till sig 6,2 miljoner kronor enligt rätten.

En stor mängd överföringar har gjorts till Gabriella Milunovics konto.

Är det helt klarlagt att hon har ett så stort ansvar i detta?

– Absolut. Det står fastlagt i domen, säger Thomas Falk.

Hon hävdar själv att det varit brister i kommunikationen och att det finns underlag för alla transaktioner?

– Det har hon också gjort i domstolen. Domstolen konstaterar att det brott som begåtts har föregåtts av noggrann planering. 

Fallet är det största bidragsbedrägeriet med assistans som myndigheten hanterat.

”Bedrövligt”

I tingsrättens dom står det att Gabriella Milunovic är en av fyra huvudmän. Hon döms för totalt 184 bedrägerier och frias från 9 fall. I sammanfattningen skriver rätten ”de fyra huvudmännen tillsammans och i samråd eller samförstånd med varandra om med andra uppsåtligen har lämnat oriktiga uppgifter till Försäkringskassan eller Malmö stad”. Rätten konstaterar att detta inneburit ekonomisk vinning för Gabriella Milunovic.

Thomas Falk anser att tillvägagångssättet är utstuderat och att det undergräver tilltron till systemet med assistansersättning.

– Det är bedrövligt. Vi har 14 200 människor som har rätt till assistansersättning, det är dem skattepengarna ska gå till, inte till bidragsbrottslingar.

Hon har en son som har rätt till assistans. Har hon utnyttjat det?

– Ja, det har domstolarna slagit fast. Jag är också pappa och tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt om ett barn med assistansbehov nu inte längre kan få hjälp av sina föräldrar. Men till sist tar vi brottslingarna, det måste man kalkylera med om man är bidragsbrottsling, speciellt om man också är förälder.