Gustav Fridolin: Jag slutar som språkrör

Ställer inte upp för omval vid Miljöpartiets kongress i maj

Uppdaterad 2018-10-25 | Publicerad 2018-10-24

Gustav Fridolin, 35, ställer inte upp för omval till språkrör i Miljöpartiet.

Men han är beredd att ta på sig ett nytt ministerjobb – fram till kongressen i maj i alla fall.

– Jag kommer inte att gå in i nästa val som heltidspolitiker, säger han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin meddelade på onsdagen i en debattartikel i Aftonbladet att han lämnar sitt uppdrag vid partikongressen nästa år.

”I maj kommer jag lämna över till ett nytt språkrör. Det meddelade jag Miljöpartiets valberedning redan i vintras. Jag hoppas få lite mer tid att vara den pappa och man jag vill. Jag längtar efter att undervisa igen”, skriver han.

Lämnar i förtid

Enligt MP:s rotationsprincip får partiets företrädare enbart sitta på partiuppdrag nio år i följd och därför hade Gustav Fridolin fått lämna senast 2020 oavsett.

Fridolin har varit språkrör sedan 2011. Nu tillsammans med Isabella Lövin, men inledningsvis med Åsa Romson, som fick avgå 2016 efter en stormig första regeringstid. Även Fridolin fick kritik i samband med turbulensen som bland annat handlade om bråk kring migrationspolitiken, stormen kring ex-ministern Mehmet Kaplans samröre med turkiska Grå vargarna och vapenexporten till Saudiarabien.

Men till skillnad från Romson fick Fridolin valberedningens förtroende på nytt 2016, och har därefter omvalts på ytterligare två partikongresser.

Har ansvarat för skolan

Som språkrör har Gustav Fridolin varit med och tagit MP in i regeringen för första gången. Själv har han haft ansvar för skolfrågorna som utbildningsminister, ett uppdrag han nyligen fick kritik för.

Om sin tid i ledningen för partiet, skriver han:

”Jag har fått leda partiet i två av våra bästa valresultat, och ett av våra sämre. Tagit Miljöpartiet in i regering, vi har uträttat mer än kanske någon gång tidigare i vår historia, och landat på fötterna.

Det har inte alltid varit enkelt. Det hade varit lättare att ge upp. Jag vet en del som hade blivit glada då.”

”Fått mycket kärlek”

I en intervju några timmar efter beskedet säger Gustav Fridolin att han fått mycket kärlek av sina partikamrater, efter att beslutet om att han väljer att inte kandidera blev känt.

– Många av de här fantastiska miljöpartisterna som jag träffat runt om i Sverige delar med sig av sina minnen om det vi gjort tillsammans. Det är fint, säger han.

Att han lämnar före 2020 menar han är ”helt naturligt” och ett sätt att ge efterträdaren mer tid att sätta sig in i rollen och formera sitt eget lag till nästa val.

Du är nu minister i övergångsregeringen, vad händer i ditt fall om det formeras en ny rödgrön regering?

– Jag är språkrör fram till maj och beredd att ta de uppdrag som följer med det. Men det blir i så fall något som jag får samtala med Isabella (Lövin) och regeringsbildaren om. Sedan efter maj är det ett nytt språkrör ihop med Isabella och då måste de ha möjlighet att bygga sitt lag. Då planerar inte jag att vara minister efter det.

Inget lärarjobb kvar

Vad som händer sedan är oklart. Gustav Fridolin har en riksdagsplats men räknar med att återgå till sitt gamla yrke som folkhögskollärare.

Den tjänst han tidigare hade på nuvarande Bromma folkhögskola har han dock inte kvar.

– Jag var anställd när jag tillträdde som minister, men vi gjorde den rättsliga tolkningen att jag behövde avsluta den.

Ser fram emot mer tid

I första läget ser Fridolin fram emot mer tid – bland annat med familjen och till att engagera sig i frågor som han brinner för.

– Engagerad kommer jag vara så länge jag kan och har kraften. Det kanske är slitet, men det är en plikt för oss människor att göra det vi kan för varandra.

Om det innebär att Fridolin tänker engagera sig i någon ideell organisation eller liknande framöver, det kan han inte säga i dag.

– Jag vet inte, jag kommer att undervisa i alla fall. Det längtar jag efter, säger han.

Bolund tar över?

Per Bolund, som är finansmarknads- och konsumentminister i övergångsregeringen, är i dag det hetaste namnet att efterträda Fridolin som manligt språkrör. Även gruppledaren i riksdagen, Jonas Eriksson, och EU-parlamentarikern Jakop Dalunde finns bland dem som nämns.

Isabella Lövin, Fridolins språkrörskollega, har meddelat valberedningen att hon ställer upp för omval.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS