”Självklart ska vi beskatta de rika mycket mer och mycket hårdare”

Publicerad 2018-03-30

Stefan Löfven och Magdalena Andersson har varit alldeles för fega mot de rikaste i Sverige, tycker SSU:s ordförande Philip Botström.

Han menar att det är dags att tala klarspråk – eliten ska betala mer.

– Vi kommer inte att vinna valet på att huka oss för de rikaste gubbarna i paradvåningar på Östermalm. De måste bidra mer så att vanligt folk kan få det bättre.

För drygt ett år sedan var Philip Botström, 27, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, en rubrikernas man.

Han hade tagit taxi från Sälen till Stockholm – till en kostnad av nästan 8 000 kronor, en kostnad han själv ersatte inom kort.

I Aftonbladet gav han bakgrunden till händelsen och öppnade för första gången upp om de problem med stress och utmattning som han fram till dess hade dolt. Vissa dagar mådde han så dåligt att han inte kom ur sängen.

Fått större förståelse för andra

Ett halvt år senare fick Philip Botström förnyat förtroende och är därmed SSU:s ansikte utåt i valet i höst.

Hur mår du i dag?

– Jag mår faktiskt väldigt bra och har väl delvis den perioden att tacka för det. För även om det var jobbigt och turbulent där och då så gav det mig en push i baken att faktiskt be om hjälp, att få stöd, både professionellt och personligt.

Blir du fortfarande förknippad med taxiresan?

– Jag upplever att de flesta har gått vidare, men visst, lite frågor får jag från journalister fortfarande.

Botström menar att hans egna erfarenheter av psykisk ohälsa har gett honom större förståelse för de många unga som mår dåligt.

–Jag trodde att, fan, jag är väl en av få som lider av detta, jag tyckte det var nojigt och jobbigt. Och sedan har jag förstått att det är tusentals och åter tusentals unga, inte minst killar, som lider i tysthet.

Många unga mår dåligt

Efter intervjun kontaktades Philip Botström av många ungdomar med liknande upplevelser.

De delade med sig av oro till följd av rörig skolgång, otrygga arbetsförhållanden och rädslor för att aldrig få bli vuxna och kunna flytta hemifrån.

– Det blev ett uppvaknande, både i att det alltid är bättre att vara öppen och be om hjälp, men också med att det är ett stort samhällsproblem som inte har uppmärksammats tillräckligt av politiker tidigare. Vare sig från vänster eller höger.

Ohälsan – en tickande bomb

Nu kräver SSU att S tar in ungas psykiska ohälsa i sitt valarbete kring sjukvården.

Utvecklingen måste brytas genom mer pengar till kommuner och landsting, för åtgärder i skolan, elevhälsovården, integrationen och bostadsmarknaden, menar man.

Tar vi inte tag i det här så riskerar det att bli en tickande bomb, säger Botström.

– Jag skulle säga att den enskilt viktigaste vårdfrågan för oss unga handlar om den psykiska hälsan. Psykisk ohälsa är den snabbast växande folksjukdomen i dag och den kryper ned i åldrarna. Föreskrivningen av antidepressiva läkemedel har dubblerats på bara tio år.

”De har tjänat storkovan”

SSU har pekat ut skolan och integrationen som sina viktigaste valfrågor. Men man vill också se en stor skattereform – där de välbeställda får betala mer.

Statsminister Stefan Löfven (S) har öppnat för samma sak. I en intervju med Aftonbladet avslöjade han att partiet ser över hur de rikaste kan betala mer.

– Det var välkommet! Där har Magdalena Andersson och Stefan Löfven varit alldeles för fega. I viljan att inte stöta sig med någon har man missat chansen att rikta udden mot dem som under alldeles för lång tid har bidragit för lite. Självklart ska vi beskatta de rika mycket mer och mycket hårdare än i dag, säger Botström.

Förmögenhetsskatt?

– Jag kommer inte säga vilken specifik skatt man ska öka, men jag vill att Löfven och Andersson är tydliga med att de rikaste, om vi får fortsätta att styra det här landet, har att förvänta sig att de får bidra mer under kommande mandatperiod.

– Jag tycker inte att vanligt folk, som min morsa och farsa som är knegare, ska betala högre skatt. Men jag tycker att de rikaste i samhället kan bidra mer, de har tjänat storkovan på ökade klyftor de senaste tio åren.

Philip Botström tycker att S har varit alldeles för fegt i relationen till de rikaste.

– Vi kommer inte vinna valet på att huka oss för de rikaste gubbarna i paradvåningar på Östermalm. Vi måste vara tydliga med att de ska bidra mer så att vanligt folk kan få det bättre, säger han.

Pengarna från de rikaste vill han omfördela till barn, äldre och ensamstående.

Skolan väckte engagemanget

Philip Botström ser valet i höst som avgörande för unga.

– Vi måste öka tryggheten och framtidstron bland unga. Och då är det framför allt två frågor vi pekar ut. Det handlar dels om en rättvis skola och en bättre integration.

För Botström själv var det skolfrågorna som väckte hans politiska engagemang.

– Jag upplevde att jag inte fick det stöd och den hjälp jag behövde. Jag hade inte föräldrar som pushade på eller som hade akademisk bakgrund. Men det var också i skolan som jag fick chansen komma på rätt köl. Jag var bråkig, jag var stökig, skoltrött. För mig var det oerhört viktigt att jag hade en lärare som inte gav upp och som sa ”jag tror på dig”.

En klassmarkör

Philip Botström menar att hans egna problem bottnade i känslan av att vara annorlunda – som adopterad från Colombia och homosexuell i bruksorten Filipstad.

– Jag har av egen erfarenhet förstått hur viktig skolan är för att skapa tilltro till sig själv, sin egen framtid och behovet av duktiga lärare.

Han framhåller att en jämlik skola är avgörande för att utjämna klyftor mellan unga från alla typer av hem.

– Skolan är den stora klassmarkören i dag. Vi har de som klarar skolan, som går ut högstadiet med fullständiga betyg och klarar gymnasiet. De får jobb och deras frihet ökar. Och så har vi den andra gruppen, de som inte klarar skolan och som har väldigt stor risk att hamna i utanförskap.

Vad vill du göra åt det?

– Vi måste bryta segregationen i skolan. SSU har drivit på för att öka stödet till de mest utsatta skolorna och att man ska se över det så kallade fria skolvalet, som i praktiken inte är fritt eftersom det segregerar. Jag vill att man vågar göra mer för att reformera skolvalet.

Vill du riva upp det?

– Nej, man ska kunna välja, som elev och förälder ska man känna att man har möjlighet att påverka. Men skolorna ska inte ha möjlighet att välja bort barn. Det är det som i praktiken sker i dag.

S ett ”rimligt alternativ”

Under mandatperioden har migrationsfrågan präglat den politiska debatten och regeringen har genomfört en rad skärpningar på området.

Philip Botström menar att det har varit nödvändigt, för att välfärden inte ska äventyras.

– Nu har vi en dubbel uppgift, att förklara att det är viktigt att vi även fortsatt är ett öppet land, men också att vi står upp för en ordnad flyktingpolitik för att aldrig äventyra tryggheten och de värderingar som vårt samhälle bygger på.

SSU:s ordförande vill att S ska vara det ”rimliga alternativet på mitten”.

– Det är en både och-politik, en rimlighetspolitik, en mittpolitik som jag tror delas av det stora flertalet av det svenska folket. Kan vi inte göra det troligt att vi kommer klara av integrationen så kan vi aldrig få med oss människor på en solidarisk och öppen migrationspolitik. Vi måste klara både migrations- och integrationspolitiken, de hänger ihop.

Guldläge i valet

Botström anser att S har ”ett guldläge” inför höstens val.

– Fler unga säger att de kommer att gå och rösta i det här valet. Det är ett guldläge för socialdemokratin eftersom de allra flesta unga identifierar sig som feminist, antirasist och tycker att idén om jämlikhet är bra.

SSU-basen menar därför att politiken måste signalera hopp till de unga. Inte minst i frågan om de nyanlända som på allvar måste få ta plats i samhället, bland annat genom omfattande utbildningsinsatser, framhåller han.

Hotas

Många som säger som du gör upplever att de blir hårt åtgångna, inte minst i sociala medier. Hur är din erfarenhet?

– Precis. Jag lever med det frukost, lunch och middag. Hoten sker framförallt digitalt. Det är arga och hotfulla kommentarer som ofta anspelar på min hudfärg och sexuella läggning. Det är fruktansvärt att någon ska behöva utsättas för det, men tyvärr blir man lite härdad.

Särskilt många blir kommentarerna när Philip Botström pratar om det samhälle han önskar.

– I dag är det radikalt att vara för jämställdhet, jämlikhet, antirasism och alla människors lika värde. Varje gång man är ute och säger något så självklart som att alla som bor i Sverige ska ha samma rättigheter och skyldigheter så får man en storm av kommenterar och mejl, oftast av män som inte skriver under på den världsbilden.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.

Philip Botström om...

Sin medverkan i boken ”Allt vi inte talar om”, som riktar sig till pojkar och män:

– Jag är med för att jag tror det är viktigt för jämställdheten, för att de unga pojkar som växer upp ska bli schysta män. Och skälet är att jag själv har gjort en personlig resa som gjort det lättare för mig att nu kunna prata om kärlek, sex, relationer och psykisk ohälsa.

Breven från unga killar:

– När jag får brev från 16-åriga killar som skriver att politikern som själv berättade om psykisk ohälsa har hjälpt dem i deras vardag, då blir jag skitstolt. Sedan dess har jag bestämt mig för att alltid dela med mig av mig själv.

Socialdemokraterna:

– Vi har många unga som identifierar sig som feminister och antirasister men som tycker att S är lite tråkigt, lite mossigt. Partiet har inte råd att vara otydliga mot oss unga längre. Det behövs fler färgglada sossar som unga kan identifiera sig med, personer som inte bara är polerade.