Parlamentarikernas krav på Löfven: Pruta ner EU-notan

Publicerad 2019-10-12

EU vill att Sverige betalar 15 miljarder kronor mer i avgift om brexit blir verklighet.

Svenska parlamentarikerna protesterar och kräver att Stefan Löfven prutar ner priset rejält.

– Sverige ska betala mindre om Storbritannien lämnar, inte mer, säger Jytte Guteland (S).

I mitten av oktober åker statsminister Stefan Löfven och EU-minister Hans Dahlgren till Bryssel. På dagordningen står EU:s långtidsbudget där den svenska avgiften till unionen fastställs.

EU-kommissionen har flaggat för att Sveriges avgift ska höjas med 15 miljarder kronor om året, eftersom intäkterna från Storbritannien försvinner med brexit. I år betalar Sverige 41 miljarder kronor till EU.

Den föreslagna höjningen får svenska EU-parlamentariker att se rött.

– Sverige kan inte täcka upp för de hål som brexit innebär. Jag kommer inte stödja en budget där Sverige betalar mer, säger Sara Skyttedal (KD).

MP: Vi ska inte betala mer

Fredrik Federley (C):

– EU måste prioritera om. Effektivisera och ta bort onödiga kostnader. 15 miljarder som kommissionen föreslår är helt ”out of the question”.

Även parlamentarikerna från regeringspartierna anser att Sverige ska slippa betala för Storbritanniens utträde.

– Vi måste dra ner på EU:s utgifter istället, säger Evin Incir (S).

– EU måste omfördela, slopa fossila subventioner. Det kommer bli ett stort hål efter brexit, men vi ska inte betala mer, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Liberalernas Karin Karlsbro är den enda parlamentariker som Aftonbladet har varit i kontakt med som anser att Sverige bör betala mer om Storbritannien lämnar EU.

– Brexit kommer att påverka medlemsavgiften. Alla länder måste acceptera en höjning. Vi är beredda på att det kan komma att kosta mer, säger hon.

”Rätta mun efter matsäck”

Mötet med Europeiska rådet hålls den 17–18 oktober. Det är ännu oklart om budgetfrågan överhuvudtaget hinner diskuteras. Brexit kan ske bara två veckor senare och uppta all tid på mötet. I så fall skjuts frågan upp.

Sveriges regering vill att både EU:s totala budget och Sveriges avgift ska hållas nere.

– Den svenska avgiften beräknas bland annat efter hur stor Sveriges nationalinkomst är. När den höjs så blir det, precis som för andra länder, en höjning av avgiften, säger EU-minister Hans Dahlgren.

Om det blir en brexit, kan Sverige då gå med på en extra höjning?

– Vi tycker inte att svenska skattebetalare ska kompensera för att britternas bidrag uteblir när de lämnar EU. Vi tycker att man till hundra procent ska rätta mun efter matsäck.

Följ ämnen i artikeln