Federley: ”M vill skapa splittring”

Uppdaterad 2019-09-30 | Publicerad 2019-09-28

KARLSTAD. Moderaterna lämnade samtalen med regeringen om gängkriminaliteten.

Ett farligt beslut, menar Fredrick Federley, Centerpartiets andre vice ordförande.

– De har valt en mer hårdför linje i att vilja skapa konfrontation och splittring i Sverige, säger han.

Efter valet 2018, och Alliansens kollaps har relationen mellan Moderaterna och Centerpartiet varit ansträngd. När M nyligen valde att lämna de blocköverskridande samtalen om gängvåldet innebar det mer ved på elden.

Partiets besked, som grundade sig i att man tyckte regeringen inte var beredd att gå tillräckligt långt, gör att de är ute på en farlig väg anser Fredrick Federley, andre vice ordförande i C.

”Har alltid agerat statsmannamässigt”

I en intervju på partiets stämma i Karlstad säger han att utvecklingen i Ulf Kristerssons parti oroar honom.

– Min analys är att M valt en mer hårdför linje i att vilja skapa konfrontation och splittring i Sverige. Därför lämnar man förhastat diskussionerna om gängvåldet. Ingen som har varit med i en förhandling tror att man får allt man vill första dagen, säger han.

Han menar att de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har ett extra ansvar som statsbärande partier.

– Att Liberalerna och Kristdemokraterna lämnar är vi vana med sedan tidigare, både med försvaret och andra saker. Men M har alltid agerat statsmannamässigt och hållit sig kvar. Det här gör att det är färre och färre partier som är beredda att fullt ut ta ansvar för landet. Det är allvarligt.

Det höga konfliktläget i svensk politik kallar han för ”den största faran Sverige står inför just nu” om partier inte är beredda att göra upp om framåt om bland annat skatterna och socialförsäkringen.

M: Vi fokuserar på sakfrågor

M har tidigare efterfrågat just breda lösningar i flera frågor, som migrationen och tiggeriet. Efter gängsamtalen var man kritiska mot Federleys parti.

– För C verkar det vara viktigare att komma överens, än vad man kommer överens om. Vi moderater resonerar tvärtom: sakfrågor och innehåll står över allt annat. Inte minst när det gäller att knäcka de kriminella gängen, har Johan Forssell, M:s rättspolitiske talesperson, sagt.

Men det ger inte Federley mycket för.

– De säger att frågan inte är viktig om de inte får exakt om de vill. Samtidigt, hade de lyssnat på vår stämmodebatt, hade de märkt att det är fler saker som vi beslutade som är mer i linje med M än S, men som inte kommer bli genomförda för M har varit att lämna.

På sikt menar han att C återigen, som på 1970-talet, ska bli statsbärande i Sverige och växa än mer, som gröna och liberala partier gjort på flera håll i Europa.

– Vi är redan statsbärande i någon mening. Vi har varit det med Alliansen och är det i någon mån nu med S, L och MP. Men vi har naturligtvis större ambitioner än så. Vi har jobbat systematiskt i flera år med att lägga fast de tydliga värderingarna för att öka på vår trovärdighet i ett antal områden, till exempel nu kring hälso- och sjukvården.