Alice Bah Kuhnke vill bli språkrör

Uppdaterad 2018-01-21 | Publicerad 2018-01-19

Får hon frågan så säger hon ja – till att bli språkrör.

Alice Bah Kuhnke är beredd att ta på sig ledartröjan i Miljöpartiet.

– Om kongressen vill det, då är jag beredd att axla det ansvaret, säger hon.

Aftonbladet har träffat kultur- och demokratiministern och pratat om MeToo, att visa behån för chefen och boken som förändrade hennes liv.

Bara två dagar innan Alice Bah Kuhnke, nu 46 år, fick frågan om att bli kultur- och demokratiminister i Stefan Löfvens regering gick hon med i Miljöpartiet. Hon beskriver det som att slutligen ”komma ut ur garderoben”.

– I de tre senaste valen hade jag haft samtal med mitt parti om att komma ut ur garderoben, så jag var så redo som man kan bli.

Miljöpartiet har en tuff mandatperiod bakom sig. De gröna har fått vika sig för regeringspartnern Socialdemokraterna i ett antal tunga frågor, till exempel Vattenfalls brunkol, motorvägsbygget Förbifart Stockholm och Bromma flygplats.

Samtidigt kämpar MP för att hålla sig kvar i riksdagen. I senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio får partiet enbart stöd av 3,6 procent av väljarkåren och skulle därmed åka ur om det vore val i dag.

Alice Bah Kuhnke säger att hon ”absolut” vill bli språkrör – om partiet vill ha henne.

Pekas ut som språkrör

Även Alice Bah Kuhnke själv har stundtals haft det tufft. I mars förra året blev hon fråntagen ansvaret för frågor som rör våldsbejakande extremism, efter kritik för att inte vara tillräckligt insatt.

Men Bah Kuhnke poängterar att hon aldrig ångrat sitt steg in i politiken och partiet.

– Det här är det bästa jag har gjort. Jag har nog aldrig känt att jag är på en bättre plats i hela mitt liv. Det är här jag ska vara. Det är här jag kan använda mina bästa sidor.

På några år har Alice Bah Kuhnke blivit en av sitt partis mest populära företrädare. Och under MeToo har hon varit en av de ministrar som synts mest.

Allt fler ser henne nu som språkrör framöver, den dag Isabella Lövin, som första gången valdes i maj 2016, lämnar. Språkrören i MP väljs om varje år.

Vad säger du om det?

– Ja! Det vill jag absolut, om mitt parti vill att jag ska vara det.

Ovanligt att säga det?

– Det tycker jag är ett ansvar man har, om man är medlem i ett parti, är statsråd i en regering och sitter i partistyrelsen, vilket jag också är väldigt glad för och kämpade för att få göra. Då ska man också vara beredd att ta det ansvar som ens parti säger att den vill att man ska ta.

Alice Bah Kuhnke slår fast att språkrörsfrågan är upp till partiets kongress.

– Men om kongressen säger att den vill det, då är jag helt beredd att axla det ansvaret.

Sätter press om MeToo

Som kultur- och demokratiminister har Bah Kuhnke under hösten fått hantera skandaler i spåren av MeToo-uppropet #tystnadtagning. Att just kultursfären varit så utsatt tror hon har flera förklaringar.

– Det är en väldigt hierarkisk miljö. Där finns personer med stjärnstatus, sektorn är hårt konkurrensutsatt och där finns en tystnadskultur där sjuka beteenden har normaliserats.

Bah Kuhnke slår fast att det är viktigt att de många vittnesmålen inom MeToo nu inte stannar vid fina ord på ett papper. Hon har därför haft möten med statligt tillsatta chefer inom kulturen före jul, och ska träffa dem igen för uppföljande samtal i nästa vecka.

Ministern beskriver det som att hon vill sätta press på ledningarna för att de strukturförändringar som behövs ska bli verklighet.

– Vi behöver säkerställa att rättsstaten har sin gång, att chefer och ledare känner till diskrimineringslagen och vad man behöver leva upp till för att bygga en arbetsmiljö som följer de regelverk som finns. Det är uppenbart att det har funnits rena kunskapsbrister i vad som faktiskt är olagligt, säger hon.

Alice Bah Kuhnke blev Sveriges kultur- och demokratiminister 2014.

Inte varit utsatt

Alice Bah Kuhnke menar att det är viktigt att samhället fortsätter att diskutera dessa frågor, och att det reds ut vad som är brottsligt och vad som är ohyfsat beteende.

Även inom politiken har MeToo satt spår, i form av vittnesmål under hashtagen #imaktenskorridorer. Men Bah Kuhnke har inte skrivit under.

– Jag har lyckligtvis inte varit utsatt och det var en av anledningarna till att jag inte skrev under. Jag fick frågor om det och en del blev provocerade av att jag inte gjorde det, men jag kom till slutsatsen att jag inte vill underminera andra kvinnors eller mäns erfarenheter.

Även mediebranschen har gått genom ett stålbad i samband med MeToo. Förre TV4-chefen Jan Scherman har varit kritisk till medias bevakning av uppropen och dömde ut den i en krönika i branschtidningen Resumé.

Även Bah Kuhnke fick då en släng av kritiksleven från Scherman, som tidigare var hennes chef.

”Och Kulturprofilen kallas äcklig av vår demokratiminister. Hon som för cirka 10 år sedan, när hon var programledare på TV4, visade brösten för mig när jag inte ordnade fler trailers för hennes program”, skriver han.

Behå-protest

Gjorde du det?

– Det är ingen hemlighet att jag och Scherman bråkade väldigt mycket för 20 år sedan när jag jobbade på TV4. Tänk att jag var en sådan rebell när jag var ung, vad hände? säger Bah Kuhnke.

– Nej, men allvarligt så hade vi många stora konflikter. Och det handlade om sådant som vilken lön jag som kvinna hade jämfört med männen på TV4, vems program man promotade och att man hade stringtrosreklam i anslutning till mitt program.

Alice Bah Kuhnke påpekar att det gått lång tid sedan dess och att hon inte kommer ihåg alla detaljer. Hon minns dock att hon blottade sin behå – i en protest mot trosreklamen.

– Det var typ ”om vi ska ha stringtrosreklam, är det det här du vill ha?”.

Använde du det som ett maktmedel?

– Mot honom? Han var ju högsta chefen, så vem som hade makt i vår relation var inte svårt att se. Det var han som kunde säga vem som hade vilken lön, vems program som trailades och vi hade många bråk kring just detta.

Alice Bah Kuhnke minns att hon bad sin chef om ursäkt direkt efteråt, vilken han accepterade. Och hon har upprepat sin ursäkt flera gånger sedan dess, säger hon.

Att hon skulle göra så i dag utesluter hon och kallar sitt tidigare agerande för ”lite löjligt”.

– Det finns andra sätt för att få människor med makt att lyssna på de feministiska övertygelser man vill uppnå. Jag var väl desperat och kände mig rebellisk.

Alice Bah Kuhnke

Kan man se det som ett övergrepp?

– Jag tror vi måste vara väldigt noga med vad som kan vara ett övergrepp och inte. Så i laglig mening, nej. Men det betyder inte att han inte skulle ha kunnat ta illa upp.

Rustar mot valmanipulation

Om MeToo var 2017 års stora fråga så lär det kommande valet och risken för att någon ska försöka manipulera utgången bli ett av detta års stora samtalsämnen.

– Vi får inte vara naiva. Vi måste rusta oss för att det kommer att bli en oerhört tuff valrörelse där det finns starka krafter som vill förstöra och på alla möjliga sätt kämpa för att människor inte ska få fakta och information att grunda sina val på, säger Bah Kuhnke.

Hoten mot journalister ser ministern som särskilt allvarliga och hon har därför gett Fojo mediainstitut i Kalmar respektive Göteborgs universitet i uppdrag att ta fram verktyg för att stärka journalisters möjligheter och underlag till förändrad lagstiftning.


För fler politik- och samhällsnyheter, följ @Aftonbladet Samhälle på Facebook.

LÄS MER: Sverige 2028 – om MP får styra

LÄS MER: Skandalerna som har skakat Miljöpartiet

ANNONS