Damberg lovar hårdare straff efter nya sprängningarna

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera uppmärksammade sprängningar vid bostadshus på kort tid.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar ytterligare straffskärpningar för sprängmedelsbrott och smuggling redan under 2020.

– Samhället kan inte acceptera att individer utsätter andra för sådan här fara, skriver han på Facebook.

Nattens explosioner i nordvästra Stockholm var bara de senaste i en lång rad av sprängningar runt om i Sverige. Under 2019 ökade antalet rejält.

Under lång tid har oppositionen anklagat regeringen för att göra alldeles för lite för att komma till rätta med problemet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver i dag en handlingsplan.

– Hela Sverige förväntar sig nu en trovärdig handlingsplan och en mobilisering av alla tillgängliga resurser för att bryta denna förödande utveckling, skriver han på Facebook.

Foto: CAROLINA BYRMO
Förstörd fasad efter nattens sprängningar.
Foto: KRISTER HANSSON
Inrikesminister Mikael Damberg.

Damberg lovar hårdare straff

Men M-ledaren skriver också att han inte tror att Stefan Löfvens regering har förmågan att klara uppgiften.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har också kommenterat nattens sprängningar. Han skriver på Facebook att han redan i år vill se ytterligare straffskärpningar för sprängmedelsbrott och smuggling.

Åtgärden fanns med i det 34-punktsprogram mot gängvåldet som regeringen presenterade i höstas.

– I december fick också polisen, säkerhetspolisen, försvarsmakten och ett antal andra myndigheter i uppdrag att gemensamt öka förmågan att hantera explosiva varor och förhindra införsel och användning, skriver Damberg.

”Samhället kan inte acceptera”

Han berättar också att han kommer att kalla till sig myndigheterna inom en snar framtid för att få höra hur deras arbete går.

– Det operativa samarbetet behöver stärkas och vi behöver ta fram förslag för hur systemet för civil användning av sprängmedel kan förbättras så att risken att de används illegalt minskar.

Inrikesministern säger också att han är öppen för att överväga ny lagstiftning.

– Med den kraftsamling som nu görs är jag övertygad om att det här går att vända och som inrikesminister är jag hela tiden beredd att överväga nya åtgärder. Samhället kan inte acceptera att individer utsätter andra för sådan här fara. 

Aftonbladet söker inrikesminister Mikael Damberg för en intervju.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Regeringen

Husby

Kista